Hiljade žena učestvovalo je u akciji “Dan bez žena”, koja je u Meksiku održana sa zahtjevom da se učini više kada je u pitanju nasilje nad ženama.

Hiljade žena koje su učestvovale u akciji nakon protesta organizovanog 8. marta, Međunarodnog dana žena, nisu otišle na radna mjesta i u škole. Na ulicama glavnog grada Mexico Cityja bio je i veliki broj muškaraca, koji su pružili podršku ženama.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, izjavio je da jednodnevni štrajk žena neće imati veliki utjecaj na ekonomiju zemlje.

Policija je intervenisala suzavcem tokom protesta u Meksiku održanog 8. marta, Međunarodnog dana žena. Oko 80.000 ljudi izašlo je na ulice u glavnom gradu Meksiko Cityja 8. marta kako bi protestovali protiv sve većeg nasilja nad ženama u zemlji.

Tokom protesta, maskirana grupa demonstranata bacila je Molotovljeve koktele na mnoga mjesta, uključujući kapiju Meksičke nacionalne palače, na šta su suzavcem intervenisale sigurnosne snage.

U policijskoj intervenciji povrijeđeno je više od 60 osoba, a hospitalizirano je 13. Uhapšeno je sedam osoba.

U Meksiku svakodnevno bude ubijeno deset žena. U zemlji u kojoj se nasilje nad ženama pogoršava, vlada se optužuje da nije učinkovita u rješavanju problema.