Protest “Ostavke ili vakcine – Borba za život”, organizovan zbog sve većeg nezadovoljstva građana kašnjenjem imunizacije protiv koronavirusa, održan je danas u Sarajevu. Učesnici su, nakon okupljanja na Željezničkoj stanici, mirno protestovali pred Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, gdje su zatražili da Vijeće ministara BiH u roku od sedam dana podnese ostavku.

Potom su stigli pred zgradu Vlade Federacije, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo radom premijera Fadila Novalića i njegovih saradnika. Zahtjevi su isti kao i u slučaju Vijeća ministara – ostavke.

Građani, osim toga, traže da nadležne institucije donesu jasan plan nabavke vakcina, kao i da hitno uvedu obavezne PCR testove za sve koji ulaze u BiH.

Okupljeni pred zgradom Federalne vlade skandiraju: “Nećemo donacije, hoćemo vakcine” i “Paraziti, napolje”.

Stotine građana prethodno su krenule pješke centralnom gradskom ulicom od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na Marijin Dvoru prema Pofalićima. Saobraćaj je u tom dijelu Sarajeva blokiran.

Građani su pred zgradom Parlamenta ponovili svoje zahtjeve – vlastima Bosne i Hercegovine poručili su da imaju rok od sedam dana, do 13. aprila, da podnesu ostavke, a nove vlasti narednih četrnaest dana da usvoje jasan i realan plan za upravljanje krizom i borbu protiv pandemije COVID-19. 

Dio učesnika protesta, oni koji su krenuli pješke, okupio se ispred Zemaljskog muzeja BiH.

Na platou ispred Željezničke stanice nalaze se pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uključujući i Jedinicu za podršku. Pojačane policijske patrole razmještene su u centru grada, duž rute kojom će se kolona kretati.

Organizatori su pozvali građane da se pridruže skupu, te poručili kako je ovo borba za život, ali da je Sarajevo u stanju izboriti se sa ovakvom situacijom.

Iz neformalne grupe građana zahtjevaju od Zorana Tegeltije, Ankice Gudeljević, Fadila Novalića i Vjekoslava Mandića da odmah podnesu ostavke ili daju čvrste garancije da će masovna imunizacija svih građana započeti do kraja aprila.

Iz KJKP GRAS su obavijestili korisnike da je u skladu s rješenjem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo zbog održavanja mirnih protesta odobrena privremena obustava saobraćaja u ulici Zmaja od Bosne (od raskrsnice s ulicama Vrbanja i Fra Anđela Zvizdovića do ulice Ložionička ) i u ulici Hamdije Čemerlića (na dijelu od raskrsnice s ulicom Zmaja od Bosne do raskrsnice s ulicom Put života).

Jučer je u emisiji BHT1 Uživo organizatorica protesta, Aida Ferget govorila o ovome: