Protesti zbog smrti 25-godišnjaka na kojeg je pucala policija nastavljeni su u Albaniji sinoć.

Demonstranti su se najpijre okupili na Trgu Skenderbeg u Tirani, gdje su se sukobili sa policijskim snagama nakon poziva da se raziđu zbog zabrane masovnih okupljanja u okviru mjera protiv pandemije COVID-19.

Stotine demonstranata je potom marširalo Bulevarom narodnih heroja uz povike „Pravda za Klodijana” i „ Bez pravde nema mira“, a prilikom prolaska pored sjedišta premijera Albanije zabilježeni su incidenti sa oštećenjem bilborda i putne signalizacije.

Poslije ostavke ministra unutrašnjih poslova Sandera Lleshaja, demonstranti zahtijevaju ostavku generalnog direktora albanske policije Ardija Veliua, kao i reformu policije.

Demonstranti su sa transparentima na kojima je pisalo „Policija svuda, pravde nigdje“ i „Čak je i policijsko nasilje pandemija“, nastavili marš Bulevarom do sjedišta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Demonstranti su i prethodnih dana bili nasilni, a policija je uzvratila suzavcem.

Klodian Rasha (25) je u noći 8. decembra upucan od policajca tokom potjere u vrijeme policijskog časa. Prema saopštenju policije, Rasha se na poziv policije nije zaustavio nego je počeo da bježi i potom je jedan policajac pucao u njega.

Sudski okružni sud u Tirani izrekao je mjeru “hapšenje u zatvoru” za policajca Nevalda Hajdaraja, kojeg vlasti optužuju da je tokom službe u Tirani pucao u mladića službenim oružjem.