Najmanje jedna osoba je smrtno stradala, a 580 demonstranata je privedeno tokom protesta u Čileu organizovanim povodom obilježavanja godišnjice demonstracija koje su počele prošle godine u oktobru i trajale su pet mjeseci.

Juan Francisco Galli, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, potvrdio je da je tokom protesta, organizovanim u nedjelju, došlo do sukoba u gradu La Victoria, u blizini Santiaga i da je poginula jedna osoba.

Galli je naveo da je privedeno 580 osoba, uključujući 287 u glavnom gradu.

Prema njegovim rijećima, u Čileu se dogodilo 15 pljački, napadnuto je osam policijskih stanica, a povrijeđeno 116 pripadnika sigurnosnih snaga, od kojih 18 vatrenim oružjem.

U jučerašnjim protestima zapaljena je crkva Carabineros u glavnom gradu Santiagu, a potom i crkva Asuncion.

Protesti su počeli nakon što su 6. oktobra 2019. godine poskupile karte podzemne željeznice u Santiagu, u kojem metro dnevno koristi više od tri miliona ljudi.Intenzivirani su 18. oktobra, te su zabilježene i brojne pljačke i nasilje u mnogim gradovima.

Tokom petomjesečnih protesta u zemlji poginule su 23, a hiljade su povrijeđene, uključujući i policajce.

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera izvinuo se što nije razumio ekonomske probleme ljudi i primijenio je paket ekonomske pomoći, a demonstracije su nastavljene uprkos smjeni osam ministara iz njegovog kabineta.