Grčki zvaničnici i stanovnici nekoliko ostrva na kojima je smješteno više hiljada migranata organizovali su proteste u Atini zbog planova za gradnju novih kampova.

Više desetina demonstranata sa ostrva Lezbos, Kijos i Samos okupili su se ispred zgrade grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova sa transparentima protiv projekta gradnje kampova.

Grčka Vlada najavila je da će kampovi u kojima su smješteni migranti biti zatvoreni ove godine i biće zamijenjeni novim, manjim objektima do sredine 2020. godine.

Međutim, inicijativa je naišla na protivljenje vlasti i mještana pet ostrva u Egejskom moru, uključujući Leros i Kos. Mještani traže hitno prebacivanje većine migranata sa ostrva.

Nakon višesedmičnih razgovora sa lokalnim zvaničnicima, vlasti su izazvale dodatno negodovanje objavom da bi zemljište moglo biti oduzeto u trogodišnjem periodu radi gradnje novih objekata.

“Razgovori ne mogu trajati zauvijek i vrijeme je da se donose odluke”, rekao je portparol grčke Vlade Stelos Pecas, dodajući da će vlasnicima zemljišta biti isplaćena odšteta.

Vlasti tvrde da će novi kampovi biti izgrađeni kako bi bilo smješteno 20.000 azilanata na maksimalan vremenski period od tri mjeseca.

U kampovima na pet ostrva, koji će biti uskoro zatvoreni, trenutno je smješteno više od 38.000 ljudi. Kampovi imaju kapacitet za smještaj samo 6.200 ljudi.