Demonstranti koji su protestovali protiv rezultata parlamentarnih izbora održanih u Kirgistanu u nedjelju, 4. oktobra, u glavnom gradu Biškeku zauzeli su predsjedničku palatu i parlament koji se nalazi u istoj zgradi.

Pristalice 12 stranaka, za koje je Centralna izborna komisija potvrdila da nisu prešle izborni prag, okupile su se na protestu na trgu Ala-Too sa zahtjevom da se ponište izbori.

Policija je tokom protesta intervenisala suzavcem i šok-bombama kako bi rastjerala demonstrante, kojih se okupilo oko 5.000. U incidentima je do sada povrijeđeno više od 100 ljudi.

Demonstranti, koji su nosili kamenje i palice, oteli su vozilo vatrogasne službe i komunalnog preduzeća, te njima krenuli na policiju. Iskoristivši priliku kada su snage sigurnosti odstupile, demonstranti su zauzeli predsjedničku palatu i parlament.

Neki od demonstranata i dalje su u predsjedničkoj palati, druga grupa je prešla trg Ala-Too i prišla zatvoru u kojem su boravili politički zatvorenici, a koji su pod pritiskom demonstracija i pušteni.

Demonstranti su sa trga Ala-Too putem ozvučenja poslali poruke:

“Uzeli smo predsjedničku palatu” i “Almazbek Atambayev i Sadır Caparov moraju biti pušteni”.