Tokom demonstracija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, uhapšeno je 70 osoba, a povrijeđeno je više od 50 pripadnika sigurnosnih snaga.

Nakon govora kojeg je premijer Saad el-Hariri održao prije 72 sata, u različitim dijelovima Bejruta došlo je do protesta i sukoba demonstranata sa sigurnosnim snagama.

Iz policije Libana potvrđeno je da su povrijeđena 52 pripadnika sigurnosnih snaga i da je uhapšeno 70 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Raya Hasan zatražio je na Twitteru od demonstranata da ne nanose štetu državnoj i privatnoj imovini.

Generalni sekretar Crvenog krsta Libana izjavio je da se u bolnicu javilo 530 osoba, a hospitalizirane su 63. Prema njegovim riječima, na sigurno područje evakuisano je i 17 stranaca koji su se nalazili u hotelu u gradu Suru.

U Libanu su prije dva dana počeli protesti nakon najava vlasti u toj zemlji da će uvesti porez u oblasti komunikacije, tačnije na društvenu aplikaciju “WhatsApp”.

Političke podjele utemeljene na različitim religijama i mezhebima uzrok su vrlo krhke strukture Libana. Zbog političkih podjela i vala izbjeglica uzrokovanog krizom u Siriji 2011. godine, ova zemlja je suočena s ozbiljnim ekonomskim problemima.

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo finansija Libana u maju ove godine, javni dug zemlje u prvom kvartalu ove godine iznosio je 86,2 milijarde dolara.