Studenti Univerziteta u Zenici, kako su i najavili, u organizaciji neformalne grupe studenata, održali su mirni protest pred zgradom Rektorata gdje su nadležnim predstavili tri zahtjeva. Istovremeno, na svim fakultetima Univerziteta u Zenici započela je nova akademska godina.

Bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine na rate, tri su zahtjeva neformalne grupe studenata Univerziteta u Zenici.

LARISA GAĐUN, student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici

“Razgovarali smo sa rektorom i ostalim uposlenim na Univerzitetu u Zenici, punu podršku smo dobili od njih. Inicijativa je jutros upućena u Ministarstvo obrazovanja, očekujemo što brži odgovor i njihovu podršku”.

U Rektoratu Univerziteta u Zenici naglašavaju da ispunjavanje zahtjeva koji se odnosi na bezuslovni prelazak u narednu akademsku godinu zahtjeva izmjene Zakona o visokom obrazovanju Zeničko-dobojskog kantona, odnosno uključivanje kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti.

Damir Kukić, rektor Univerziteta u Zenici

“To znači da, ukoliko se izađe u susret studentima… to bi značilo realizaciju procedure oko izmjene i dopune postojećeg zakona”.

U resornom kantonalnom ministarstvu napominju da je cijena školarina na Univerzitetu u Zenici najniža od svoj javnih univerziteta u BiH i da je, uprkos zahtjevima, nisu i neće povećavati. Zvanično još nisu dobili zahtjeve studenata.

SPAHIJA KOZLIĆ, ministar obrazovanja ZDK

“U momentu kada dobijem inicijativu te vrste u Ministarstvo, ja ću, naravno, razmotriti tu inicijativu i reagovaćemo kako bi zaštitili kvalitet nastave, ali i uzeli u obzir neke od zahtjeva”.

Da li će doći do konačnog dogovora studenata, Rektorata i Ministarstva trebalo bi biti poznato sutra, nakon sastanka predstavnika neformalne grupe studenata sa kantonalnim ministrom obrazovanja.

Zvanični predstavnici studenata, Unija studenata Univerziteta u Zenici, nisu se oglašavali o ovom pitanju.