Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima protiv S.Đ., S.Š. i privrednog društva iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela produženo krivično djelo u saizvršilaštvu “Prevara”, “Falsifikovanje isprave” i “Pranje novca”.

“Lica se sumnjiče da su krivična djela izvršili tako što su prvoprijavljeni i drugoprijavljeni, kao saizvršioci u periodu od 2015. do 2019. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu direktora privrednog društva iz Zvornika da im proda poslovni prostor u vlasništvu tog društva u Trebinju, a zatim i da omogući upis vlasništva na tom prostoru na ime drugoprijavljenog S.Š., iako navedeni poslovni prostor nisu platili. Nakon toga su taj isti prostor prodali Fondu zdravstvenog osiguranja RS, a notaru koji je ovjerio Ugovor o navedenoj kupoprodaji su naknadno priložili falsifikovanu potvrdu da su izvršili plaćanje ranijem vlasniku, privrednom društvu iz Zvornika”, saopšteno je iz MUP-a RS.

Ova potvrda je bila uslov punovažnosti ugovora zaključenog sa Fondom zadravstvenog osiguranja RS, da bi upotrebom navedenog ugovora pokrenuli sudske postupke po osnovu kojih su sa računa Fonda zdravstvenog osiguranja RS na račun drugoprijavljenog M.Š. naplatili iznos od 1.755.238,63 KM i istim dalje raspolagali.

“Osumnjičeni su na ovaj način oštetili privredno društvo iz Zvornika za iznos od 865.252 KM i Fond zdravstvenog osiguranja RS za iznos od 1.755.238,63 KM, a pribavili protivpravnu imovinsku korist trećeprijavljenom pravnom licu i drugoprijavljenom”, naveli su u saopštenju.