Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Vuković Jahje, rođenog 1999. godine u Bihaću, osumnjičenog da je od 2014. do 2020. godine, boravio na području Sirije, gdje se borio u strukturama terorističke organizacije “Al Nusra Front” koja je od strane Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija proglašena terorističkom organizacijom.

Optuženi se tereti da je dana 16.06.2014. godine, napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi terorističkim grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front” (Al Nusra Front) i terorističkim grupama koje djeluju na području Sirije, a koje su od strane Savjeta bezbjednosti UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

U optužnici je navedeno da je Vuković na navedenom području bio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, te pod imenom “Abdulaziz” učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra front”.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura “ISIL-a” nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine 22.10.2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo-Organizovanje terorističke grupe.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka, među kojima i svjedoka sa mjerama zaštite, te prilaganjem materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.