Početkom aprila ove godine aktivisti iz svih dijelova Bosne i Hercegovine obavijestili su bh. javnost o održavanju prve Povorke ponosa pod nazivom “Ima izać”. Od najave je prošlo pet mjeseci. Od tada su stizale brojne reakcije, negodovanja, prijetnje i napadi. A brojni su bili i oni koji su pozdravili ideju održavanja prve Povorke ponosa u Sarajevu.

Iako su inicijatori pozvali sve građane i građanke na solidarnost, od prvog trenutka javnost je bila podijeljena na one koji su “za“, na one koji su “protiv“, te one koji su ostali suzdržani. Za organizatore i učesnike ove povorke, to je jedan od najvažnijih događaja koji bi trebalo da doprinese boljem životu LGBTIQ osoba. Kako su naveli, borba nije samo za njihovu slobodu nego i za slobodu svih diskriminiranih osoba.

Dolazak na Povorku ponosa najavile su brojne osobe iz političkog i društvenog života, među kojima su i strani dužnosnici u našoj zemlji, dok je, sa druge strane, mnogo onih koji su osudili mogućnost organiziranja ovakvog skupa te pozvali organizatore da odustanu od svoje namjere. Kao odgovor na Povorku ponosa, koja je počela tačno u podne, jučer je održana šetnja pod nazivom “Dan tradicionalne porodice“, ali i kontraskup na dan održavanja povorke.

Učesnike povorke na ruti od Vječne vatre do institucija Bosne i Hercegovine, osigurava više od 1.100 pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona, te pripadnici Federalne uprave policije i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te 150 pripadnika privatnih agencija. Procjenu sigurnosti skupa vršili su i pripadnici Obavještajno-sigurnosne agencije, a duž rute kretanja sa krovova se za sigurnost brine specijalna antisnajperska jedinica.

Jedino u čemu su svi složni jeste da ne smije doći do nasilja i narušavanja javnog reda i mira.