Porodica Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine proizvela je prvu sembersku čokoladu. Riječ je o zdravoj poslastici sa neobičnim sastojkom – sjemenkama bundeve. Za ideju, ali i kvalitet ručno rađene čokolade stigle su i prve nagrade sa sajmova.

Crna, bijela, mliječna… Prva semberska čokolada proizvedena sa sjemenkama bundeve izašla je iz porodične proizvodnje Sjerića iz Ljeljenče nadomak Bijeljine. Recepturu su razvijali osam mjeseci.

MILENA SJERIĆ

“Svaka ideja se stvara spontano. Krenuli smo nešto, mislili smo da čokoladiramo sjemenke, međutim, kad je ostalo onako u hrpici pomislili smo, mogla bi i čokolada. Trebalo je nekih osam mjeseci dok smo došli do konačnog proizvoda, dok smo osmislili koja količina čokolade, sjemenki i tako.”

Cijela porodica bila je uključena u razvijanje novog proizvoda koji je ocijenjen kao novi semberski brend i odnio zlatnu medalju za kvalitet na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

MILENA SJERIĆ

“Odlučili smo se za crnu čokoladu da pošaljemo, ljudi su prepoznali kvalitet ideju i dizajn, dobili smo veliku zlatnu medalju, prezadovoljni smo jer dosta je ljudi učestvovalo.”

Ovim slatkim proizvodima sjemenke bundeve daju poseban i neobičan okus, u šta smo se i sami uvjerili.

MILENA SJERIĆ

“Ko je god probao, zadovoljan je. Koristimo belgijsku čokoladu sa 70,5 posto kakao, crna, bijela i mliječna je normalno.”

“Interesantno je, spoj sjemena, da jedeš sjemenke, to je isto kao sjemenka sa ljuskom, samo što nije slana. Ima onaj svoj ukus.”

Milena i Niko prije deset godina pokrenulI su posao sa bundevama, pa od njih, pored sjemenki i čokolade, prave kvalitetno hladno cijeđeno ulje, sokove, ali i brojne druge neobične proizvode.

NIKO SJERIĆ

“Ovdje, bukvalno, kroz dozator sjemenke ulaze u presu i tu se mehanički cijedi ulje i imamo nusproizvod, ovaj dio koji mi zovemo pogača. To se inače koristi u pekarskoj industriji ili kao protein od sjemenki bundeve. Ovaj process je inače vrlo spor i temperatura ne smije da prelazi 50 stepeni u toku procesa cijeđenja, da bi ono zadržalo sve svoje i ljekovite elemente i sastojke.”

Sjerići planiraju da svoj novi proizvod, prvu sembersku čokoladu, plasiraju na tržište pa bi se uskoro trebala naći u prodavnicama zdrave hrane širom zemlje.