Danas je Bosni i Hercegovini uručeno 10.500 vakcina “Fajzer” vakcina protiv COVID-19 iz Evropske unije. Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer za Balkan, a najviše će biti izdvojeno za BiH, preko 250 hiljada doza. Isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Tegeltija se zahvalio Evropskoj uniji i Austriji na donaciji vakcina koje su isporučene putem mehanizma EU4Health.

“Danas smo tu na prvoj i simboličnoj isporuci vakcina iz mehanizma Evropske unije. Dobro je da smo počeli s tom isporukom. Znamo da se radi o isporuci od 213.800 doza vakcina koje će svake sedmice u određenim količinama dolaziti u BiH“, kazao je Tegeltija.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg uručili su ove vakcine.

Evropski komesar Verhelji je istakao da je ovo važan korak za proces vakcinacije u BiH te je dodao da su vakcine namijenjene za sigurnost medicinskih radnika koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije COVID-19, a tako i za sigurnost cijele populacije.

“Ovo je veliki dan i ovo pokazuje da nam je stalo do ove regije, da nam je stalo do Bosne i Hercegovine, da stojimo uz BiH od početka pandemije. Nadamo se da je ovo naš zajednički korak ka izlasku iz pandemije“, kazao je Verhelji.

Ističući kako je kroz ovaj mehanizam za regiju Zapadnog Balkana osigurano više od 650.000 doza vakcina, Verhelyi je kazao da će BiH od toga primiti više od 200.000 doza.

“Zajedno sa COVAX programom, u kojem je EU još uvijek najveći donator, regiji dostavljamo skoro milion doza vakcina. A, ovo je samo početak jer moramo osigurati da svi ljudi budu vakcinisani“, rekao je Verhelji.

Šef austrijske diplomacije Šalenberg je istakao da je današnja dostava vakcina plod dobrog rada i saradnje na principu da niko ne može biti siguran od virusa dok svi ne budu sigurni.

“Vjerujem da je ovo dobar dan za Bosnu i Hercegovinu, regiju i Evropsku uniju. Danas pokrećemo evropski zamah u borbi protiv pandemije. Dolazak komesara Verhelyija i mene jasan je znak da vas nećemo iznevjeriti. Možete računati na nas“, naglasio je Šalenberg.