Republika Turska odlično razumije deficit stabilnosti koji imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo kroz procese evropskih i evroatlantskih integracija. Zato Republika Turska insistira na otvorenim vratima NATO i Evropske unije (EU) za zemlje Zapadnog Balkana, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom na Cetinju.

On je izrazio zadovoljstvo time što Republika Turska doprinosi evropskoj i evroatlantskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana.

Đukanović je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim predsjednikom izrazio zadovoljstvo zbog časti koju je Erdogan ukazao Crnoj Gori svojom posjetom.

“Odnosi između naše dvije zemlje su prijateljski, međudržavni odnosi veoma razvijeni, a u međuvremenu smo zahvaljujući crnogorskom članstvu u NATO-u postali odgovorni partneri u Sjevernoatlantskom savezu”, rekao je Đukanović.

On je odnose između dviju zemalja ocijenio kao sadržajne, prožete istorijskim i kulturološkim nitima.

Đukanović je rekao kako crnogorska dijaspora u Republici Turskoj, koja broji više od 150.000 ljudi, predstavlja važan most povezivanja dvije države.

“Ti ljudi su emotivno okrenuti zemlji svog porijekla Crnoj Gori i istovremeno odgovorni građani Republike Turske”, naglasio je Đukanović.

On je dodao da Islamska zajednica u Crnoj Gori predstavlja faktor multietničkog povjerenja u državi.

Istakao je da Crna Gora i Republika Turska imaju razuđene odnose u svakoj oblasti.

“Predsjednik Erdogan i ja smo se složili da postoji realan prostor za unapređenje ekonomskih odnosa, za povećanje spoljnotrgovinske razmjene i investicija”, rekao je Đukanović i dodao da su razgovarali o potezima koje treba povući u narednom periodu da se iskoriste šanse.

Predsjednik Crne Gore rekao je da je predsjednika Republike Turske upoznao s onim što je realnost političkog života u Crnoj Gori, navodeći da je Crna Gora stabilna. Izrazio je zahvalnost na posjeti Crnoj Gori i uvjerenje da će ona predstavljati važan korak u održavanju prijateljstva i unapređenju međudržavne saradnje.

Predsjednik Turske Erdogan danas je doputovao u posjetu Crnoj Gori, nakon što je jučer boravio u posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje je posjetio Šehidsko mezarje Kovači u Sarajevu, otvorio Baščaršijsku džamiju te se sastao s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.