U okviru 14. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo je premijerno, prije zvanične premijere u Beogradu, prikazan igrani film “Ime naroda”, u režiji Darka Bajića.

Film, čiji je producent Lazar Ristovski, govori o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, članu ugarskog parlamenta i doživotnom borcu za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini.

“Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova ćerka, prva žena – novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi”, rekao je direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Glavne uloge u ovom istorijsko-biografskom filmu tumače Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Radovan Vujović, Ana Franić, Ivan Bekjarev i drugi.

Filmski karavan “Prvog kadra” od danas boravi u Zvorniku, gdje je za 16.00 časova, u okviru onlajn “DokMasterKlasa”, zakazana filmska škola o temi “Istorija filma, sa posebnim osvrtom na razvoj dokumentarizma – Stvarnost u dokumentarnom filmu”, a predavač će biti Jelena Radenović.