Prvo izdanje Ponta Lopud Festivala održat će se od 1. do 5. jula, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, na otoku Lopudu kod Dubrovnika, s projekcijama na otvorenom i masterclassom oskarovca Pawela Pawlikowskog.

U nadahnjujućem okruženju ljepote mediteranskog otoka Lopud, smještenog svega nekoliko nautičkih milja od UNESCO-ovog Dubrovnika (Hrvatska), održat će se prvo izdanje Ponta Lopud Festivala u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, najcjenjenijim filmskim događanjem u regiji, saopćili su organizatori.

U posebnom dijelu internacionalnog programa za profesionalce iz filmske umjetnosti, Ponta Lopud uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink nudi seriju masterclassova oskarovca Pawela Pawlikowskog, jednog od najznačajnijih režisera današnjice te dobitnika brojnih svjetskih nagrada, kao i nagrade Oscar 2013. godine za najbolji film na stranom jeziku “Ida”.

Tokom tri majstorska tečaja namijenjena režiserima i glumcima iz regije i svijeta, Pawlikowski će dekonstruirati svoje poznate filmove i pokazati svoj način rada na pripremi i realizaciji filma.

„Kažu da svaka kriza donosi i nove izazove, tako je i Covid pandemija donijela velike promjene i u mom životu. Prijateljstvo s bračnim parom Purivatra i život na otoku tijekom zadnjih godinu i pol iznjedrili su nastanak festivala Ponta Lopud. Ideja da Lopud stasa u „kreativni hub“ trebala bi ovom čarobnom otoku donijeti nove zanimljive sadržaje, naglasiti već postojeće vrijednosti, povezati zanimljive goste i otočane te podariti otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost, jer Lopud to zaslužuje.“, izjavila je Tilda Grossel Bogdanović, direktorica Ponta Lopud Festivala.

Miro Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala i suosnivač Ponta Lopud Festivala rekao je da se raduje prilici da na tom predivnom otoku ostvare projekt koji bi mogao postati novo mjesto okupljanja i razgovora filmskih autora i ljubitelja filma.

“U ovom trenutku u kojem smo toliko željni druženja i razgovora, vjerujem da će prvo izdanje Ponta Lopud Festivala biti pravi putokaz kako se vratiti istinskim vrijednostima života i uživanja u filmskoj umjetnosti”, rekao je Purivatra.

Ulaz na filmske projekcije kao i ostale dijelove programa koji su najavljeni kao otvoreni za javnost je besplatan, a tokom održavanja Ponta Lopud Festival bit će organiziran i poseban brodski prijevoz iz Dubrovnika na Lopud i natrag po simboličnim cijenama.

Organizatori ističu da je posebna pažnja posvećena ‘suživotu’ domaćeg stanovništva i festivalskih gostiju, kroz aktivno uključivanje otočana u brojna programska događanja i kroz posebne gourmet ponude za sudionike i posjetitelje u otočkim restoranima te prezentacije lokalnih proizvoda i običaja.

Kako se navodi, kreativni susreti u sklopu Ponta Lopud Festivala omogućit će polaznicima stjecanje novih iskustava i znanja, poslovnih umrežavanja te stvaranje dugoročnih profesionalnih prijateljstava.

Sve informacije o Ponta Lopud Festivalu dostupne su na www.pontalopud.hr. Rezervacije ulaznica za filmske projekcije, te informacije o brodskim transferima bit će dostupne na web stranici www.pontalopud.hr od 15. juna.