Pogoršana epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini odrazila se i na studente i njihov život. Vrijeme ispitnih rokova nakon onlajn nastave doveo je i do prvih slučajeva zaraze.

Još nije poznato koliko je studenata Medicinskog fakulteta bilo u kontatku sa zaraženim kolegom. Studentima pete godine izdate su preporuke i ispiti odgođeni na 14 dana. Dok je za studente koji ne nose maske pokrenut disciplinski postupak.

HAMZA VAHID EL-DIN, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA

“Menadžment Studenstskog centra u saradnji sa Kriznim štabom radi na identifikovanju svih osoba koje su na fakultetu i u studentskom naselju bile u kontaktu sa zaraženim kolegom”.

prof. dr. SEMRA ČAVALJUGA, dekanesa Medicinskog fakulteta UNSA-e

“Informacija da je cijela godina u samoizolaciji uopšte nije tačna, radi se samo o tome da je cijeloj godini, dok se ne istraži slučaj do kraja, privremeno obustavljena nastava. Nastava za ostale studijske godine ide po planu i programu”.

Svako jutro ide dezinfekcij svih prostora između grupa studenata, uključujući i ručke i sve što se može dirati. Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo tvrde – sve epidemiološke mjere su provedene.

AIDA PITIĆ, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo KS

“Mi smo juče imali cijeli dan kontakte sa uposlenicima, ali i sa studentima Medicinskog fakulteta, urađena je kompletna epidemiloška procjena. Kontaktirali smo i sa osobljem studenstskog doma Bjelave”.

I studentima koji borave u studentskom domu u Nedžarićima propisane su mjere zaštite tokom boravka za vrijeme ispita. No, zanimljivo je da je broj studenata koji boravi u ovom domu sada više nego prepolovljen: od nekadašnjih 1.250 vratilo se 512.

ESMIR OPARDIJA, direktor JU Studentski centar Sarajevo

“Mi smo preduzeli mjere, sada ne može niko da uđe u zgradu kome se neće izmjeriti temperatura. Studenti su morali da potpišu izjavu prije samog ulaska da nisu bili u kontaktu, da nisu bili zaraženi. Pojačana je konstantna dezinfekcija. U kontaktu smo sa upravama u slučaju bilo kakvih potreba”.

Zatvaranja fakulteta neće biti, potvrdila je predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo. Mjere će, kaže, sigurno biti pooštrene, kao i rad inspekcije na terenu. A maske u zatvorenim prostorima biće obavezne.

ZaraženiUmrliOporavljeni
BiH46.6401.18227.580
FBiH29.80075619.083
RS16.3564008.194
Brčko Distrikt48426303