Talijanski prvoligaški klubovi mogu početi s punim grupnim treninzima u ponedjeljak 18. svibnja, izjavio je talijanski premijer Giuseppe Conte koji nije znao reći kada bi se moglo nastaviti prvenstvo.

Serie A je prekinuta 9. ožujka i još nije određen datum nastavka sezone, iako su igrači počeli s individualnim treninzima još 4. svibnja uz poštivanje svih mjera socijalnog distanciranja.

Italija je bila prva europska zemlja koja je ozbiljno pogođena krizom korona virusa, a Serie A je bila prva liga koja je igrala utakmice bez gledatelja i prva liga koja je prekinula prvenstvo.

Conte je potvrdio da se nogometni klubovi mogu vratiti treninzima u ponedjeljak zajedno s drugim timskim sportovima, ali nije mogao reći kada će se nastaviti prvenstvo.

U subotu je njemačka Bundesliga postala prva jača europska liga koja je nastavila prvenstvo nakon prekida zbog pandemije korona virusa.

“Vrše se jaki pritisci da se Serie A nastavi, ali potrebno je da se poštuju sve mjere sigurnosti”, kazao je Conte.

“Da bismo mogli dati točan datum moramo imati više jamstava od ovih koje imamo u ovom trenutku, a kako mi je rečeno, nemamo ih još”, naglasio je napominjući kako se nada da će ti uvjeti biti ispunjeni što prije.

Serie A je u srijedu objavila kako želi da se prekinuto prvenstvo nastavi 13. lipnja, ali je Talijanski nogometni savez u četvrtak objavio da je zadužio ekipu inspektora koji će provjeravati poštuju li talijanski prvoligaši sanitarne protokole koji su uvedeni kao uvjet za nastavak treninga.

Brojni klubovi te protokole ocjenjuju prestrogima, pa čak i neprovedivima. Protokolima je predviđena kolektivna karantena – za cijelu momčad i trenerski stožer – ako bude i jedan pozitivan slučaj.

Talijanski su klubovi više za njemački model u kojem je predviđena individualna karantena.

Juventus je u trenutku prekida prvenstva u ožujku bio vodeći na ljestvici s bodom prednosti ispred drugoplasiranog Lazia, 12 kola prije kraja.