Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu 2015. godine izjavio je danas na suđenju da je napadnuta Francuska i da su meta bili civili i stanovništvo, ali da u tome nije bilo ništa lično.

Salah Abdelslam, jedini preživjeli grupe naoružanih koji su 13. novembra 2015. godine ubili 130 i povrijedili nekoliko stotina ljudi u Parizu i okolini, obratio se na sudu u Parizu kao posljednji od 14 optuženih.

Sudija specijalnog suda zatražio je danas da svi optuženi daju “spontanu i sažetu izjavu”.

U velikoj sudnici vladala je olovna tišina dok su optuženi redom govorili.

Suđenje koje je počelo 8. septembra, trebalo bi da traje devet mjeseci.

Napad je 13. novembra 2015. izvelo nekoliko naoružanih ljudi, a u blizini punog fudbalskog stadiona, ispred koncertne hale Bataklan za vrijeme koncerta i ispred mjesta gdje se nalazi nekoliko restorana istovremeno su se digla u vazduh trojica bombaša samoubica.

Napad se dogodio deset mjeseci poslije terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedjeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbjeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela takozvana Islamska država.