Zahtjev za smjenu Vijeća minsitara BiH koju je pokrenula grupa poslanika nije dobila potrebnu većinu, jer je 13 glasalo za, protiv su bila 24 i tri suzdržana.

Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB), zbog toga što, kako su naveli, ovaj saziv Vijeća ministara BiH po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ima najlošiju ocjenu u regionu.

Problem migranata prebačen samo USK-u

Jasmin Emrić je, rekao kako će glasati protiv Vijeća ministara BiH , jer su građani Unsko sanskog kantona opterećeni migrantskom krizom, zbog nerada instuticija ali i organa države BiH, koji nemaju potreban senzibilitet da osjete život građana koji svakodnevno gledaju humanitarnu katastofu.

“Svježe je sjećanje na one slike iz šatorskog naselja Lipa i svi na neki način pripisuju odgovornost na građane USK što dižu svoj glas protiv nerada države”, rekao je Emrić.

Dodao je kako su oni prvi 2018. prihvatili migrante i bili saglasni da se uspostave privremeni migrantski centri, jer “imamo empatiju prema njima”, kako je rekao.

Dodao je kako su očekivali da će sve biti privremeno:

” Vijećeministara BiH na različite načine tretira građane ove države i samo vlasti u USK izričito pozivaju da prihvate migrante i da ih smjeste uBiru”, kaže Emrić.

Predložio je da Zastupnički dom predloži da Vijeće ministara BiH stavi van snage zaključak koji se odnosi na prihvat migranata u centar Biru.

Borenović: Opcija VIjeća ministara je-nerad

Dragan Mektić (SDS) je u pitao ko je u ovoj državi zadovoljan radom Vijeća ministara BiH,osim SDA.

Branislav Borenović( PDP) je reka kako je jasna strategija vladajuće koalicije HDZ-SNSD i SDA,

“Vaša je stragegija da se ništa ne radi i to će trpiti svi građani BiH. Jasno je da nakon godinu dana nije bilo nikakve aktivnosti ni po kojem pitanju”, rekao je Borenović.

Dodao je kako ništa nije urađeno ni po pitanju mogracija niti ekonomje, niti ispunjavaju odluke ovog doma, kojesu obavezujuće za njih.

“Mislim da od vas neće biti ni napretka ni sada ni u narednih nekoliko godina, jer je to vaša opcija”, rekao je Borenović.

Mehmedović: Ne možemo dozvoliti generiranje haosa

Šemsudin Mehmedović (SDA) je rekao kako je Vijeće ministara BiH formalno i djelovalo, te da su se sastajali o koroni, više virtualno nego fizički.

“Vijeće ministara BiH ne može imati podršku zastupnika, te nije odgovorilo nijednom izazovu koji je bio pred njima, osim u oblasti odbrane”

Upitao je da li postoji plan ko će preuzeti odgovornost, ili je inicijativa pokrenuta kako bi se pokupili pojedini politički poeni, pita se Mehmedović.

“Ako ne postoje ozbiljne analize, onda bi to polučilo veliku štetu BiH. Nije Vijeće ministara radilo onako kako smo očekivali ni mi ni građani BiH, ali ne možemo dozvoliti generiranje haosa i ponovnih blokada euroatlantskog puta BiH”, rekao je Mehmedović.

Saša Magazinović (SDP )se posebno osvrnuo na nerješavanje pitanja migracija, koje su ostavljene na brigu samo Unsko-sanskom kantonu.

Edita Đapo (SBB) je izrazila nezadovoljstvo nerado Vijeća ministara BiH. Osvrnula se na nebavku vakcina protiv koronavirusa, što je strateško pitanje za građane BiH

“Imajući u vidu činjenicu da u BiH dnevno umire 40 ljudi, nerad Vijeća ministara to uzrokuje i oni će biti odgovorini za to, rekla je Đapo.

Zukan Helez (SDP BiH) je rekao kako je Vijeće minustra opterećeno i korupcijom, raznim ljubavnim aferama, nakon kojih bi ministar trebao podnijeti ostavku. Rekao je kako je na sceni i nepotizam, i to su činjenice. Diodao j ekako će glasati za smjenu Vijeća ministara BiH, jer su rezultati njihovog rada veoma slabi.

Baručija: Najneefikasnije Vijeće ministara BiH

Obrazlažući prijedlog za iniciranje glasanja o rekonstrukciji Vijeća ministara, Aida Baručija (Naša stranka) kaže kako smo svi svjedočili neradu Vijeća miniustara, nizu afera od korona partija, gafova ministrice Turković, do ilegalnog priređivanja igara na sreću, te trenutnog problem kašnjenja nabavke vakcine protiv Covid-19.

Iz svega navedenog možemo zaključliti da se radi o najneefikasnijem Vijeću ministara i stoga je najlogičnije da se postojeće rasformira i krenu u rekonstrukciju Vijeća ministara BiH. Iza nas je težak period a ispred nas težak put i nemamo taj luksuz da se nastavi s neradom Vijeća ministara BiH. Ovdje se radi o životima sugrađana i sugrađanku i potrebi da se stvari pokrenu s mrtve tačke.

Nakon zastupničkih pitanja, zastupnici su u raspravi o dnevnom redu usvojili jednu dopunu, koju je predložio Jasmin Emrić (A-SDA) , a odnosi se na Informaciju o stanju na području migracija u BiH za 2020. godinu.

Prijedlog Nenada Stevandića (Ujedinjena Srpska ) da se u dnevni red uvrsti donošenje zaključka kojim Zastupnuički dom od direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH traži da se prilikom registracije vakcina protiv virusa korona primjenjuje član 38 Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH nije dobio potrebnu većinu glasova iz Federacije BiH i biće upućen na naknadno usaglašavanje Kolegiju.

Obrazlažući zahtjev, Stevandić je istakao da treba ubrzati nabavku vakcina protiv virusa korona i omogućiti uvoz vakcina iz različitih zemalja, uključujući ruske i kineske.

On je dodao da će oni koji prvi počnu vakcinaciju, prvi riješiti probleme koje izaziva virus korona, u prvom redu zdravstveni, ali i ekonomski

Sjednica, prva u ovoj godini, počela je zastupničkim pitanjima.

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji šta je učinio po pitanju legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji.

Tegeltija je odgovorio je dogovoreno imenovananje članova Komisije za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, koja bi u skladu sa svojim nadležnosti trebala pokrenuti pitanje legaliziranja kanabisa u medicinske svrhe, kako bi institucije zauzele konačan i zvaničan stav .

Dodao je da je trenutno u proceduri pribavljanja mišljenja nadležnih institucija prije nego što se nađe na dnevnom redu Vijeća ministara BiH . Magazinović je odgovorio da predsjedavajući Tegeltija svojim odgovorom zapravo priznaje da u suštini nije učinio gotovo ništa po ovom pitanju.

Magazinović je skrenuo pažnju da uslijed neaktivnosti Vijeća ministara ispaštaju građani kojima je kanabis neophodan za liječenje, te da nabavljaju ulje kanabisa na crnom tržištu po astronomskim cijenama.

Dileri zarađuju na njihovoj nesreći, motorno ulje im prodaju. Sve države regije su nešto napravile u tom pravcu, Makedonija dozvoljava sada građanima čak i da uzgajaju kanabis. Ne želim sad da ulazim u to, no omogućimo barem ljudima pravo na liječenje, rekao je Magazinović.

Nenad Nešić (SDS-DNS) je postavio pitanje oki izgradnje zgrade Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, čemu nije vrijeme tokom pandemije.

Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bavanda izjavio je danas u Sarajevu da Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH nije tražili niti je Ministarstvo finansija predlagalo bilo kakvo povećanje iznosa koji se odnosi na izgradnju glavne kancelarije UIO u Banjaluci.

Bevanda je precizirao da je riječ o ukupnom iznosu od 37,9 miliona KM a prema strukturi objekat košta 36 miliona, a njegovo opremanje 1,9 miliona KM.

“U skladu sa odlukom o izradi budžeta Ministarstvo finansija je od 2015. godine do danas odobravalo budžetska sredstva na budžetskom kodu UIO u istom iznosu”, rekao je Bevanda.

Nešić je rekao da nije zadovoljan odgovorom ministra finansija jer smatra da se sredstva u vrijeme epidemije virusa korona mogu uložiti u bolje namjene od kupovine zgrade.

Na pitanje Mirka Šarovića (SDS) zašto Vijeće ministara BiH nije usvojilo Nacrt budžeta zajedničkih institucija za ovu godinu, Tegeltija je rekao da za to postoje objektivni i subjektivni razlozi o kojima sada ne želi da govori, posebno ne o subjektivnim razlozima.

On je podsjetio da u posljednje tri godine nijedan budžet institucija BiH nije donesen u predviđenim rokovima.

“Rok nije ispoštovan, ali za 15 dana Vijeće ministara utvrdiće Nacrt budžeta i uputiti Predsjedništvu kao nadležnom predlagaču koji će nakon toga doći pred poslanike”, istakao je Tegeltija, dodavši da se očekuje da će budžet biti usvojen do kraja februara.

Tegeltija: Prve vakcine protiv COVID-19 krajem januara

Zukan Helez (SDP BiH) pitao je o nabavci vakcine protiv Covid 19, jer je ,kako je rekao cijeli svijet u tom procesu osim BiH. Upitao je da li je napravljen plan iostribucije vakcine i od koje države nabavljamo vakcine, ko je proizviđač vakcine i koja količina je nabavljena, kolika je cijena, te je podsjetio na loše iskustvo oko nabavke respiratora.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je rekao kako je BiH dio globalnog COVAX sistema nabavke vakcine, te da je naručila 1.232.000 vakcina i BiH je uplatila 12.977.000 dolara.

 Njih 800.000 bit će ustupljeno Federaciji BiH, 400.000 Republici Srpskoj, a 32.000 Brčko distriktu. Prve količine iz ovog kontingenta doći će do kraja januara, doći će vakcine koje je najteže transportovati i čuvati i za koje je odobrena upotreba.

Osim ovog, BiH će kroz EU mehanizam također dobiti određenu količinu vakcina.

“Ugovorene su još 892 hiljade doza vakcina”, istakao je Tegeltija,

Dodao j ekako je u toku sastanak između ministarstava koji razrađuju detalje dostave te vakcine, te da je cijena jedne doze 10 dolara.

“Entitetska ministarstva su utvrdila prioritetne grupe- zdravstveni radnici, stanovništvo starije od 65 godina i osoblje ustanova za smhešraj starijih lica. Za sve prioritetne grupe vakcine će biti besplatne, rekao je Tegeltija

Dnevni red

Zahtjev su podnijeli zastupnici Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Nezavisnog bloka (NB), zbog toga što, kako su naveli, ovaj saziv Vijeća ministara BiH po broju predloženih zakona i održanih sjednica, ima najlošiju ocjenu u regionu.

Također podsjećaju i da gotovo ništa nije urađeno na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, te navode da bi BiH ovim tempom još najmanje deset godina trebalo da EU odobri kandidatski status.

Ocjenjuju da je broj zakona koji je ovaj saziv Vijeća ministara BiH uputio u parlamentarnu proceduru mizeran,da se izbjegava donošenje ključnih reformskih dokumenata, zbog čega je BiH na meti stalnih kritika iz Brisela.

Zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS), Partije demokratskog progresa (PDP), SDP-a, Demokratske fronte (DF), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) i NB-a tražili su i razmatranje zahtjeva za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova BiH Siniše Ilića zbog, kako navode, nezakonitog organiziranja igara na sreću.

Zastupnici će razmatrati i prijedlog izmjena Izbornog zakona kojim se predlaže uvođenje instituta “mirovanja parlamentarnog mandata” koje podrazumijeva pravo zastupnika da, pod određenim okolnostima stavi mandat u mirovanje i da ga do njegovog isteka ponovo aktivira.

Zastupnici Kluba SDP-a BiH predložili su i na dnevni red današnje sjednice uvršteno je i razmatranje amandmana na Ustav BiH kojima bi se ojačale državne institucije i u pitanju je takozvani “aprilski paket”.

Amandmanima se, između ostaloga, predviđa jačanje kapaciteta državnog parlamenta te bi se broj poslanika u Predstavničkom domu sa sadašnjih 42 uvećao na 87. U Domu naroda umjesto 15 delegata bilo bi njih 21. Amandmani predviđaju i uvođenje predsjednika Bosne i Hercegovine kao i funkciju premijera države.

Na dnevnom redu je i Informacija Centralne izborne komisije BiH o pokušajima izbornih prevara putem glasanja poštom izvan Bosne i Hercegovine, te preduzetim mjerama i planom daljnjih mjera za sprečavanje izbornih prevara, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija.

Zastupnici bi se trebali izjasniti i o nekoliko zastupničkih inicijativa od kojih se neke odnose na usvajanja teksta himne BiH, imenovanje Privremene komisije za izradu zakona o državnoj imovini, a jednom od njih bit će upućen zahtjev prema Ministarstvu civilnih poslova da započne direktne pregovore o nabavci vakcina protiv COVID-19.