Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je odbio inciijativu za rekonstrukciju Vijeća ministara BiH putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše.Usvojeni su prijedlozi Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku. Završena je sjednica

Poslanici su također usvojili prijedlog Safeta Softića (SDA) kojim bi Domu naroda predložili da izmjene oba zakona razmatra po hitnom postupku.

Obavljena rasprava o zakonima o javnim nabavkama i lijekovima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavio je raspravu o dopunama Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitnom postupku.

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Alma Čolo istakla je da je njihov klub procijenio da bi bilo dobro u Zakonu o javnim nabavkama predvidjeti posebnu odredbu za izuzeće od postupka javnih nabavki za nabavku sredstava za imunizaciju, posebno u situaciju vanrednog stanja.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović rekao je da se radi o neophodnoj izmjeni zakona i da mu je žao što to nije predložilo Vijeće ministara BiH.

S druge strane poslanik Srpskog kluba Nenad Stevandić rekao je da suštinski nije potrebno mijenjati zakon zbog uvoza vakcina, ali da će podržati predložene izmjene kako se ne bi tumačilo da on opstruira ubrzavanje tog procesa.

Nermin Nikšić (SDP) tražio je da u prijedlogu izmjene bude precizirano da to nabavljaju samo firme koje su već registrirane za nabavku lijekova.

Poslanik SDA Safet Softić predložio je da Dom usvoji zaključak kojim bi Domu naroda predložio da izmjene oba zakona razmatra po hitnom postupku.

O izmjena ova dva zakonska rješenja, koja imaju za cilj da se olakša nabavka vakcina protiv koronavisrusa, državni poslanici izjasnit će se nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice.

Nije podržana smjena ministra Grubeše

Sa 14 glasova za, 17 protiv, jednim suzdržanim glasom i uz nepostojanje opće većine, poslanici Predsgtavničkog doma PSBiH odbili su inicijativu za smjenu ministra pravde Josipa Grubeše.

Nastavak rasprave o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše obilježila je žestoka rasprava poslanika.

Tako je prvo, Branislav Borenović tražio izvinjenje predsjedavajuće Borjane Krišto zbog toga što je,kako je rekao uvrijedila poslanike grupe koja je pokrenula inicijativu za smjenu, nazvavši ih “tamo nekim poslanicima, temo nekom grupom” . Međutim, Krišto je odgovorila da ostaje pri onome što je rekla. Potom je i Dragan Mektić prigovorio tonu predsjedavajuće koja je, kako je rekao, “podigla ton”.

UŽIVO PRATITE PRENOS SJEDNICE OVDJE

Snežana Novaković Bursać (SNSD) rekla je kako s vremena na vrijeme Predstavnički dom ima čudnu većinu, koja se formira od poslanika koji nisu formirali Vijeće ministara i SDA , te da je i zahtjev za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše odslikava takav odnos.

“To je neozbiljna komisija za ozbiljne stvari. Reforma pravosuđa i sve što trpimo kao jedan hibrid i neuspjeli eksperiment koji je ovdje instalirala međunarodna zajednica početkom dvijehiljaditih mogao je rezultirati samo lošim efektima koji mi kao građani svaki dan živimo”, rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, nikakva ad hok komisija ne može pomoći, već samo ozbiljan pristup Ministarstva pravde, koji bi pratila odgovarajuća kvalifikovana parlamentarna većina.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša je u svom izlaganju rekao kako nisu tačni navodi ad hok formirane Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH da se on nije odazvao pozivu komisije. Naveo je kako se iz korespondencije sa njegovog uredom “lako i nedvosmisleno” može provjeriti da je naveo kako je spriječen ranije preuzetim obavezama, te da je očekivao novi termin istražne komisije.

Dodao je da je saslušao diskusije, te da ne želi da odgovara na neosnovan pokušaj njegove diskreditacije.

“Prozvati me odgovornim za stanje u pravosuđu je čista demagogija. Takvom retorikom više ruše dignitet ovog doma nego moj”, rekao je Grubeša, ističući da su izostali vjerodostojni pokazatelji za pokretanje inicijative.

Dodao je i kako je riječ o “sumanutoj medijskoj hajki”, koja je skrojena u “sarajevskim kafanama”.

Grubeša je ukazao da u parlamentarnoj Istražnoj komisiji za utvrđivanje stanja u pravosuđu nema nijednog Hrvata, te da se nelegitimnim presedanima pokušava uvesti praksa da se odlučuje bez jednog konstitutivnog naroda.

Na njegovo izlaganje reagirao je Dženan Đonlagić, rekavši kako je bahato obraćanje ministra Grubeše, te njegove riječi da se porijhedlog pravi iz sarajevsjkih kafana”, te spominjanje izbacivanja Hrvata, uvredljiveo, te tražio 15-minutnu pauzu, koja je data.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Damir Arnaut naveo je da je Komisija usvojila zaključak za pokretanje ove inicijative, budući da niko od pozvanih svjedoka na do sada održanih 26 sjednica ove ad hok komisije, sem Grubeše, nije odbio saradnju.

Poslanik DF-a i član Privremene istražne komisije Zlatan Begić naveo je da predstavnici izvršne vlasti, konkretno Savjeta ministara, moraju dobiti podršku parlamenta da bi bili imenovani.

“Glasao sam za ovo Vijeće ministara uključujući i Grubešu”, rekao je Begić, ocijenivši da su loši rezultati Ministarstva pravde u Vijeću ministara, ali i parlamenta.

Prema riječima poslanika Zukana Heleza /SDP BiH/, jednog od potpisnika inicijative za smjenu Grubeše, Privremena istražna komisija se od početka svog rada suočavala sa opstrukcijama.

“Šta je razlog da se ministar ne odazove pozivu Komisije”, upitao je Helez, koji Grubeši zamjera što nijedan od zakona iz 14 prioriteta Evropske komisije nisu još došli u parlamentarnu proceduru, tvrdeći da je eksponent određenih politika u BiH.

Poslanik HDZ BiH Nikola Lovrinović rekao je da poslanici ove stranke neće podržati inicijativu, postavljajući pitanje legitimnosti Privremene istražne komisije.

On je ocijenio da je Grubeša nesvjedočenjem u Komisiji branio nezavisnost pravosuđa.

Navodeći da ni glavni tužilac Tužilašva BiH Gordana Tadić, ni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec nisu trebali da se odazovu pozivu Komisije za svjedočenje, Lovrinović je podsjetio da Bijeće ministara podnosi izvještaj o radu Predstavničkom domu i da je to prilika da se raspravlja o svemu.

Adil Osmanović iz SDA rekao je da ova stranka ne bježi od ovakvih inicijativa, kako bi se na argumentovan način razgovaralo i izvršio demokratski pritisak na Vijeće ministara da bržim tempom radi i predlaže zakone.

Osmanović je ocijenio da Vijeće ministara BiH radi usporeno, te rekao da će SDA, ukoliko se to ne promijeni, donijeti konačnu odluku u vezi sa Vijećem ministara.

Predstavnički dom i o izmjeni zakona o javnim nabavkama i lijekovima

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj sjednici prijedlog poslanika Naše stranke Damira Arnauta da razmatraju informaciju Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa.

Arnaut je to predložio kao novu tačku dnevnog reda uime grupe poslanike u okviru koje je zatraženo i sazivanje hitne sjednice tog doma na kojoj bi direktori tih agencija dostavili tražene informacije u roku od tri dana.

Tokom rasprave o dnevnom redu prihvaćen je i prijedlog poslanika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića da Dom od Vijeća ministara zatraži informaciju o razlozima zbog kojih je BiH izgubila status povlaštene države u izvozu roba u Sjedinjene Američke Države od 1. januara 2021. godine i mjerama koje je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH poduzelo da taj status bude zadržan.

Poslanici nisu glasali o zahtjevu poslanika SDS-a Dragana Mektića koji je tražio prekid sjednice kao bi bila nastavljena kad budu stečeni uvjeti i na dnevnom redu budu reformski zakoni i teme od važnosti za EU integracije i ključne probleme građana, jer je predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) kazala da je sjednica zakazana u skladu s poslovnikom i sadrži obavezne tačke.

Na dnevni red su dodati zahtjevi poslanika Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) za razmatanje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama po hitom postupku i Prijedloga zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima po hitom postupku.

Bit će razmatrano i davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Pakistana i Protokola između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Pakistana o provedbi tog sporazuma, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o zajmu za projekt javnog prijevoza u Sarajevu između BiH i EBRD-a.

Poslanici će glasati i o davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o grantu za projekt Vodosnabdijevanje Gradačca između BiH i EBRD-a, davanju saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o zajmu za kreditnu liniju 2 Agencije za osiguranje depozita BiH između BiH i EBRD-a, te o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Velike Britanije o međunarodnom drumskom prijevozu.

Inicijativa za smjenu Josipa Grubeše

Inicijativa grupe poslanika za pokretanje glasanja o rekonstrukciji Savjeta ministara putem smjene ministra pravde Josipa Grubeše, na predloženom je dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Od 18 tačaka, koliko će ih se naći na dnevnom redu, nema nijednog zakonskog prijedloga.

Uglavnom su to poslaničke inicijative, revizorski izvještaji stari po dvije godine i ratifikacije sporazuma.

I dok opozicija i dio pozicije oštro kritikuju Vijeće ministara zbog, kako kažu, lošeg rada i namjernih blokada, dio pozicije smatra da Vijeće ministara radi onoliko koliko može, odnosno koliko mu dozvoljavaju političke (ne)prilike u zemlji.

Najviše zamjerki poslanici imaju na situaciju u kojoj Vijeće ministara BiH ništa ne radi kako bi u parlamentarnu proceduru uputilo zakonski prijedlog koji bi omogućio bržu nabavku vakcina protiv kovida-19.

Dragan Mektić (SDS), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da Vijeće ministara nikako ne radi i da se sjednice ovog doma održavaju samo da bi se održale, te da će on i ovaj put demonstrativno napustiti sjednicu.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, rekao je da se potpuno otvoreno može kazati da je na sceni blokada kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, a samim tim i blokada rada Parlamentarne skupštine BiH.

“Imamo sjednicu koja je sazvana tek tako da se ispuni onaj broj održanih sjednica u mjesecu. Mora se ozbiljno vidjeti šta raditi da se natjera Vijeće ministara da radi, prije svega ono što od nas zahtijeva Evropska komisija”, kazao je Osmanović.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da Vijeće ministara radi ono što može u skladu sa političkom situacijom.

“Predsjedavajući je rekao da neće predlagati zakonske prijedloge ukoliko nema podršku”, kazala je Novaković Bursaćeva.

Upitana da kaže da li je sjednica Predstavničkog doma koja je zakazana za danas uopšte potrebna, s obzirom na to da na dnevnom redu nema nijednog zakonskog prijedloga, Novaković Bursaćeva je rekla da jeste jer parlament održava dinamiku rada i rješava tačke koje su u skladu sa Poslovnikom.