Velika je razlika između hrvatskog non-papera i famoznog Janšinog za koji je neupitno da postoji, ali je upitno ko ga je pisao, izjavila je, između ostalog, nekadašnja ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić gostujući u BHT1 Uživo.

„Hrvatski non- paper  je dokument iza kojeg Hrvatska stoji, predala ga je službeno i stavljen je na dnevni red. Rasprava je odgođena sa današnjeg Vijeća za vanjske poslove EU i ona će se održati uživo, a ne online. Hrvatski non- paper je pun podrške cjelovitosti Bosne i Hercegovine“, poručila je bivša šefica hrvatske diplomacije.

Dodala je kako je u fokusu hrvatskog non-papera nužnost izmjene Izbornog zakona BiH u kombinaciji sa provedbom presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“.

„ Druga stvar je europska proaktivnija politika vezano za problem migracija. To je problem cijele Europe, a posebno Bosne i Hercegovine jer joj nitko ne pomaže i ostavljena je da se sama s tim nosi“, poručila je Pusić.

Kada je u pitanju domet hrvatskog dokumenta, Pusić ističe da je cilj da se rasprava ponovno pokrene na Vijeću za vanjske poslove i Europskom vijeću. Velika je razlika, tvrdi, između hrvatskog non- papera i famoznog non-papera premijera Slovenije Janeza Janše.

„Hrvatski je službeni non- paper jedne države koja prihvaća autorstvo. S druge strane, ured predsjednika Europskog vijeća je potvrdio da je primio dokument od premijera Janše, a onda kada se digla galama, zanijekao.  Nema se tu šta vjerovati. Taj non- paper postoji. To nije upitno. Upitno je tko ga je pisao, a to sigurno nije sam premijer Janša. Mislim da nije ni glavni autor, smatra Pusić.

Postoji više zemalja, potogotovo u Istočnoj Europi , pa i u našem susjedstvu, kazala je bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske, koje bi mogle biti zainteresirane za prekrajanje granica.

„Ja ne mislim da je to u bilo čijem interesu, ali nažalost, povijest nas uči da ljudi najmanje razumiju svoj vlastiti racionalni interes i zbog toga dolazi do ratova i sličnih tragedija“, zaključila je Pusić.