Više od 100 hiljada birača iz inozemstva imat će pravo glasa na predstojećim lokalnim izborima, najviše iz regije, Srbije i Hrvatske. Prema nezvaničnim informacijama, pojedine stranke već znaju na koliko glasova mogu računati iz dijaspore. Stručnjaci upozoravaju da su prijetnje za izborne prevare veće nego ikad, a zabrinjavajuće je što nema adekvatnih reakcija, jer je šema izbornih prevara uveliko poznata.

VOJIN MIJATOVIĆ, dopredsjednik SDP-a

Ćerka najveće opozicione partije iako se uredno prijavila da glasa u Njemačkoj jer tamo živi, potvrđeno joj je da glasa u Švajcarskoj, a vodi se u Konjicu. Porastao broj Srba koji glasaju iz srbije, sa 30 posto koliki je bio prosjek ana svim izborima u Livnu sada imamo 380. Neki od ljudi u Bratuncu i Srebrenici znate gdje su registrovani, u Bajinoj Bašti,na adresi mesnice.

TANJA PALAČKOVIĆ, članica PDP-a

Rođena sam u Banjaluci, živim tu, u naselju Ada, u ulici Palih boraca, i stvarno sam se iznenadila da sam na Bajinoj bašti, gdje pri tome nikad nisam bila.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Pošteno se ne može ići na izbore, i mi moramo krasti, dovoljno je pametnom da shvati u kakvom mi ambijentu živimo.

A živimo gdje je do sada bilo najpopularnije da glasaju umrli, čija su imena godinama na biračkim spiskovima. Pred ove izbore situacija je eskalirala, kažu stručnjaci. Sve je više onih birača čiji se identitet krade. I to iz inostranstva. Evo kako dolazi do krađe:

VEHID ŠEHIĆ, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Uzimaju se lični podaci, političke partije etablirane prave analize izlaznosti birača po pojedinom izbornom ciklusu, pa kad vide da neko ne izlazi 3,4 puta, onda ga prijave da glasa putem pošte. Tu se većinom koriste udruženja naših građana van teritorije BiH koja su u principu monoetnička. Koriste se usluge vjerskih zajednica koja animiraju građane da se registruju za izbore. Kad dobiju ovjeru da mogu glasati ,opet dolaze u te prostorije i zna se ko je to organizovao. Glasat će svi za tu stranku.

Problem je što se može otkriti pojedinac, ali ne i onaj ko je naložio nezakonite radnje. Kako sankcije, poput suspenzije učešća na narednim izborima nema, praksa se nastavlja.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Određene institucije na lokalnom nivou koje izdaju potvrde da neko stanuje na toj i toj adresi također vrše krivična djela zloputotrebu službenog položaja i izdaju falsifikovane isprave.

Upravo na ove radnje godinama upozoravaju iz državne Agencije za zaštitu ličnih podataka.

PETAR KOVAČEVIĆ, ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH

Po ovome što se dešava, vidi se da CIK nije dovoljno uradio, da stvar bude gora na Opštim izborima 2018. ja sam po zahtjevima novinara davao izjave citirajući zakon koji kaže da je CIK odgovorna za tačnost ažurnost i centralnog biračkog spiska.

I Centralna izborna komisija je uvidila ogroman broj prijavljenih za glasanje van Bosne i Hercegovine. Prvi put su objavili Izvod registriranih birača za glasanje izvan BiH, kako bi bile spriječene nepravilnosti.

CIK

Ukoliko nam i nakon zaključenja Centralnog biračkog spiska bude dostavljen dokaz da je birač bez njegovog znanja registriran da glasa putem pošte, glasački paket koji dođe u Glavni centar za brojanje iz inostranstva na ime tog birača neće biti brojan, a birač ostvaruje svoje biračko pravo u općini prebivališta na biračkom spisku za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Upitno je zašto nakon poziva stručnjaka, političkih subjekata i OSCE-a, SIPA, OSA i državno Tužilaštvo šute. Pojedničanih hapšenja za prevare tokom 2018. godine je bilo. Dva slučaja su i na Sudu BiH: oslobađajuća presuda i uslovna kazna. Većih reakcija nema.