Pojavom pandemije koronavirusa u BiH, najveći pritisak, kao i u ostatku svijeta, trpi zdravstveni sistem. Za pacijente donedavno i ne toliko bitne činjenice i međusobni protokoli zdravstvenih ustanova, prije svih takozvani put pacijenta, postao je najvažnije pitanje. Ko, kad, kako i na koji način preuzima kojeg pacijenta, pitanja su koja se tokom pandemije svakodnevno mogu čuti. Na nivou ZDK još u januaru mjesecu većina tih protokola je definisana, a uz stalne dorade uslovljene epidemilološkom situacijom na terenu, ti protokoli i danas dobro funkcionišu.

Dom zdravlja Zenica početkom pandemije koronavirusa osigurao je siguran prihvat pacijenata u kovid ambulantama, a nešto kasnije, izdvajanjem posebnog objekta za takozvanu specijalističku kovid ambulantu, i pacijenata kojima su potrebne druge zdravstvene usluge. U ovoj ambulanti se kovid pozitivnim pacijentima može pružiti i neophodna specijalističko-konusultativna zdravstvena zaštita.

dr.SELVEDINA SARAJLIĆ-SPAHIĆ, krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK

“Kao što je stomatološka, ginekološka, prostor za trudnice, za pomno praćenje, pedijatrijska, i ono što je jako važno, odvojili smo reanimacionu sobu za pacijente koji su sumnjivi na KOVID”.

Protokol zbrinjavanja pacijanata najveće primarne zdravstvene ustanove u kantonu u velikoj mjeri primjenjuju i ostali domovi zdravlja u ZDK. Istovremeno, krizni štab Ministarstva zdravstva uradio je nekoliko dorada puteva pacijenta, uslovljenih konkretnim stanjem na terenu, a sve u cilju pojednostavljenja procedura, ali i zaštite pacijenata od infekcije u samom zdravstvenom sistemu.

dr.ADNAN JUPIĆ, ministar zdravstva ZDK

“Domovi zdravlja, odnosno primarna zdravstvena zaštita, su ogroman teret podnijeli u samoj početnoj fazi, gdje su svojim angažmanom makismalno zaštitili bolnicu i dan danas rade pojačanim kapacitetom”.

prim.dr.EDNAN DRLJEVIĆ, infektolog

“To je zaista u ovim okolnostima dosta dobro funkcionisalo i jeste jedan od razloga zašto ovaj scenario iz Bergama, odnosno iz Italije nije do sad ostvaren”.

Ovo je put pacijenta koji na nivou Doma zdravlja Zenica, ali drugih jedanaest domova zdravlja u ZDK, u proteklih 6 mjeseci, ocjenjuju stručnjaci, funkcioniše besprijekorno i bez nekih većih problema. Da bi i dalje sve funkcionisalo besprijekorno i da ne bi imali večih problema sa širenjem kovid infekcije, stručnjaci upozoravaju i pozivaju građane na maksimalnu odgovornost. Budimo odgovorni.