Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da su apsurdne tvrdnje da je Moskva povezana sa hakerskim upadima u SAD i da predstavljaju pokušaj da se izazovu problemi uoči njegovog samita sa američkim predsjednikom DŽozefom Bajdenom.

Hakerski upad u postrojenja brazilske kompanije za pakovanje mesa “DŽi-Bi-Es” u SAD prošle sedmice je treći sličan napad u toj zemlji od kako je Bajden stupio na dužnost u janauru.

“DŽi-Bi-Es” je tvrdi da je napad krenuo od kriminalne organizacije čije je sjedište, najvjerovatnije, u Rusiji.

Bijela kuća je nedavno saopštila da će Bajden na razgovorima sa Putinom 16. juna u Ženevi iznijeti i pitanje hakerskih napada kako bi saznao šta Moskva može da učini na njihovom sprečavanju.

Putin je na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu izjavio da je apsurdna zamisao da je ruska država umiješana u hakerske upade.

“To je glupost i smiješno. Apsurdno je optuživati Rusiju za tako nešto”, naglasio je ruski lider.

On je naveo da je ohrabren time što pojedini u SAD pod znak pitanja stavljaju značaj tih optužbi i pokušavaju da shvate šta se zaista događa.

Prema njegovim riječima, postoje ljudi sa zdravim razumom koji sebi postavljaju slično pitanje i oni koji pokušavaju da izazovu novi spor pred njegov susret sa Bajdenom.

Putin je pohvalio Bajdena kao iskusnog političara i izrazio je očekivanje da će samit u Ženevi biti održan u pozitivnoj atmosferi, ali da ne očekuje neka značajnija dešavanja.