Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sočiju sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Na sastanku je poručeno da će Srbija biti obezbijeđena gasom, kao i da će ruski predsjednik posjetiti Srbiju prilikom otvaranja Hrama Svetog Save sljedeće godine.

Putin je podsjetio da Srbija na području južne Europe učestvuje u izgradnji mreže gasovoda “Turski tok”.

“Izgradnja gasovoda u Srbiji bit će završena u narednim sedmicama”, istakao je Putin na konferenciji za medije nakon sastanka, te dodao da je postignut dogovor o povećanju kapaciteta podzemnih skladišta prirodnog gasa u Srbiji.

“Povećat ćemo kapacitet podzemnih skladišta gasa u Srbiji sa 750 miliona kubnih metara na dvije milijarde kubnih metara”, kazao je Putin, istakavši da će veliki energetski projekti imati brojne koristi za Srbiju.

“Uvjereni smo da će ovakvi projekti doprinijeti, ne samo Srbiji već i energetskoj sigurnosti na Balkanu i u cijeloj Europi”, rekao je ruski lider.

Napomenuo je također da je Bugarska namjerno usporila izgradnju gasovoda “Turski tok”.

“Ako Bugarska ne želi realizovati projekat, pronaći ćemo druge načine za ostvarivanje naših ciljeva na području južne Europe”, rekao je Putin.

Vučić je izjavio da konstantno raste saradnja Rusije i Srbije, napominjući da postoji odlična saradnju i među vojskama dviju zemalja.

“Zahvaljujemo se Rusiji na podršci koju pružaju našoj vojsci. Putin mi je savjetovao koje oružje bi trebali kupiti. Ja sam ga saslušao i sada čekamo oružje”, rekao je Vučić.