Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je francuskom kolegi Emmanuelu Macronu u razgovoru o Bjelorusiji da je neprihvatljiv svaki pokušaj uplitanja u pitanja jedne suverene zemlje, saopštio je Kremlj.

Načelan stav Rusije je da su svi pokušaji miješanja u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje i spoljnih pritisaka na legitimne vlasti neprihvatljivi, saopšteno je iz ruskog predsjedništva.

Putin i Macron razgovarali su juče telefonom, dan nakon Putinovog sastanka u Viljnjusu sa šeficom bjeloruske opozicije Svetlanom Tihanovskajom. U saopštenju Kremlja to, međutim, nije pomenuto, navodi agencija France press.

U Bjelorusiji se nedjeljama održavaju protesti zbog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka, koji opozicija osporava.

Macron vodi politiku dijaloga sa Rusijom, a taj stav povremeno ga dovodi u sukob sa saveznicima u Evropskoj uniji.

Kada je riječ o Bjelorusiji, Macron je obećao da će pomoći u posredovanju u političkoj krizi.

“Cilj je mirna tranzicija, osobađanje osoba koje su u zatvoru zbog svojih političkih uvjerenja i održavanje izbora u slobodnom okruženju, pod međunarodnim nadzorom”, rekao je Macron u utorak u Litvaniji poslije sastanka sa Tihanovskajom.

Tihanovskaja bi trebalo da se obrati francuskim poslanicima 7. oktobra.

Macron je nedavno pokušao da razjasni cilj “dijaloga” koji želi da EU vodi sa Moskvom.

“To će nam dozvoliti da izgradimo mnogo stabilniji odnos sa Rusijom, koji više štiti”, rekao je Macron juče prilikom posete Letoniji.

On je podsjetio da su odnosi sa Rusijom pogoršani zbog ukrajinskog sukoba i, kako je rekao, okupacije Ukrajine.

“Uveli smo sankcije koje nisu bile mnogo efikasne”, rekao je Macron i izrazio želju za neku vrstu normalizacije odnosa EU sa Rusijom zato što oni dijele isti prostor, ne žele da ima cyber napada i dalje destabilizacije evropske demokratije, a zalažu se i za rješenje regionalnih sukoba, na prvom mjestu u Ukrajini.