Predsjednik Rusije Vladimir Putin održao je danas operativni sastanak sa članovima Savjeta bezbjednosti Rusije, čija je glavna tema bilo jednostrano povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), saopšteno je iz Kremlja.

“Rusija ne može da ignoriše stanje stvari nakon povlačenja Amerike iz INF-a i da se zadovoljava u potpunosti neosnovanim izjavama Vašingtona i njihovih saveznika o miru”, rekao je ruski predsjednik.

Putin je naglasio da Rusija ne odustaje od svojih preuzetih jednostranih obaveza i da će svi postupci biti isključivo recipročnog karaktera.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na razvoj, proizvodnju i kopneno raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa.

Putin je naveo da Rusija smatra da je potrebno nastaviti pregovore u punom formatu o strateškoj stabilnosti i bezbjednosti, te da je Moskva spremna da to učini, bez odlaganja.

Ruski predsjednik smatra da će povlačenje Vašingtona iz INF-a neminovno dovesti do destabilizacije globalne bezbjednosti.

On je naredio Ministarstvu odbrane i spoljnih poslova da prate korake Vašingtona u vezi sa raspoređivanjem raketa srednjeg i kratkog dometa.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz Sporazuma i optužio je Rusiju za narušavanje dogovora. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula Putin je potpisao Zakon o obustavljanju INF-a.

[alert type=”e.g. block, error, success, info” title=””]Sporazum, koji su zaključili tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski Čelnik Mihail Gorbačov u 1986. godini – limitira hladnoratovskiim silama projektile srednjeg dometa, i konvencionalne i nuklearne.[/alert]