Ruski predsjednik Vladimir Putin poništio je ukaz iz 2015. godine o zabrani letova ruskih aviokompanija do egipatskih odmarališta. Dokument je objavljen danas na službenom web portalu pravnih informacija.

U prethodnoj verziji, koju je sada poništio šef države, dekretom su dopušteni samo redovni letovi za Kairo i službeni letovi za Egipat. Sadržavao je i preporuku turoperatorima i putničkim agencijama da se suzdrže od prodaje turističkih aranžmana koji omogućuju putovanje avionom u Egipat, osim u Kairo. Ta ograničenja više nisu na snazi.

Zračni promet između Rusije i Egipta prekinut je u novembru 2015. nakon što se ruski avion srušio na Sinajskom poluotoku kada je poginulo svih 224 ljudi. Ruska Savezna služba sigurnosti (FSB) okvalificirala je incident kao teroristički čin. U januaru 2018. godine Putin je potpisao dekret o nastavku redovnih letova za Kairo, ali charter letovi do egipatskih odmarališta i dalje su ostali ograničeni.

Predsjednik Putin i egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi dogovorili su se 23. aprila da će se nastaviti letovi između ruskih gradova i egipatskih turističkih destinacija na Crvenom moru, prenosi Ruska novinska agencija TASS.