Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je poručio svojim kolegama iz Turske i Irana kako postoji potreba za miroljubivim dijalogom između suprotstavljenih strana u sirijskom građanskom ratu.

Putin je takođe poručio turskom čelniku Redžepu Tajipu Erdoganu i iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju tokom video konferencije emitovane na televiziji da su žarišne tačke terorizma još prisutne u Idlibu i drugim sirijskim regijama.

“Inkluzivni međusirijski dijalog trebalo bi aktivno promovisati unutar okvira ustavne komisije u Ženevi. Predlažem podršku tom procesu i pomoć učesnicima na pokretanju direktnog dijaloga”, izjavio je Putin.

U sirijskom devetogodišnjem ratu, Rusija i Iran najveći su strani saveznici snaga predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjeničke borce. U okviru diplomatskog procesa pokrenutog u 2017. godini, tri zemlje su se dogovorile da rade na smanjenju borbi.

Nakon što je novo intenzivirano nasilje raselilo skoro milion ljudi, Turska i Rusija usaglasile su se u martu da okončaju neprijateljstva u sjeverozapadnoj sirijskoj regiji Idlib. Ovog su mjeseca vojni avioni bombardovali sela u toj regiji pod pobunjeničkom vlašću.

Erdogan je izjavio tokom video konferencije da je prioritet za Siriju trajno rješenje sukoba, „ostvarenje zatišja na terenu i zaštita sirijskog političkog jedinstva i teritorijalnog integriteta”.

“Nastavićemo da činimo sve što možemo kako bi naš susjed Sirija uskoro pronašla mir, sigurnost i stabilnost”, izjavio je turski čelnik, prenosi Rojters.