Nema potencijala za jedan duboki i široki sukob između Izraela i Palestine, jer je izraelska vojska izuzetno brojna i savremeno opremljena, dok su palestinske snage male i imaju ograničene resurse, izjavio je gostujući u “BHT1 uživo” BHRT-a vojni analitičar Aleksandar Radić.

Prema njegovim riječima, Izrael ima neproporcijalno veće resurse od Palestine.

“Očigledno je da je u tom asimetričnom sukobu, palestinska strana ta koja ima samo dane, sate, da privuče pažnju svijeta, dok ima na raspolaganju rakete, nakon toga više neće biti vijest”, istakao je Radić.

Dodao je da za Izrael klopka može biti pritisak dijela javnog mjenja koji bi želio radikalnije reakcije.

Radić je naglasio da Izraelci rade po dosadašnjoj praksi, pokušavaju da identifikuju ko su vodeći ljudi na protivničkoj strani i pokušavaju direktno da idu na njih i njihove porodice.

On je dodao da bi angažovanje izraelskih kopnenih snaga moglo dovesti do većeg sukoba.

“To bi bilo previše riskantno za njih. Izraelci mogu da dejstvuju sa tenkom dok su na svom terenu, na platformama koje su prethodno uređene, ali ako bi se taj tenk sa rampe spustio niže i ušao u teritorij Zapadne obale, onda bi već mogli da pričamo o jednom sukobu koji bi za obje strane bio i moralna i vojnička katastrofa”, naglasio je Radić.

Istakao je da su Izraelci razvili vrlo složen sistem odbrane, ali da je nemoguće očekivati da ako Palestinci ispale stotine raketa, da nijedna ne može proći odbrambene mehanizme.

“Ni čelična kupola, niti ijedno drugo tehnničko sredstvo koje je čovjek smislio i koje će da smisli, ne može da obezbijedi stoprocentnu zaštitu”, naveo je Radić.