Krivična djela počinjena iz mržnje i dalje u našoj zemlji predstavljaju veliki problem. No, da bi se njihovi počinioci što prije otkrili i adekvatno sankcionisali potrebna su određena znanja, pogotovo kada je riječ o mladim policijskim službenicima. I upravo na tu temu u Livnu je danas u organizaciji Misije OEBS-a u BiH organizovana posebna radionica za mlade policijske službenike MUP-a Kantona 10.

Iako krivična djela počinjena iz mržnje nisu baš česta pojava u Livanjskom kantonu, to i ne znači da ovdašnji mladi policijski službenici ne bi trebali više znati o toj vrsti krivičnih djela, pogotovo ako se zna da se ta ista vrsta krivičnih djela veoma teško dokazuju.

“Moramo imati u vidu da je teško prepoznati da li je samo kazneno djelo počinjeno iz mržnje ili je motiv nešto drugo. Motiv u ovoj vrsti kaznenih djela je jedini bitan da bi ga mogli prepoznati”, smatra Emir Bukvić iz MUP-a Kantona 10.

U zadnjih pet godina MUP Livanjskog kantona je evidentirao petnaestak slučajeva u kojima se radilo o počinjenju krivičnih djela iz mržnje.

Krajnji ishod prijava ovih djela kantonalnom tužilaštvu nismo uspjeli doznati, ali ono što je u ovom slučaju veoma bitno jeste to da je, kako i sami priznaju, ova današnja radionica mladim policijskim sužbenicima bila korisna.

“Želim istaknuti to da su ovakve radionice vrlo važne u razbijanju samih predrasuda. Znači da policijski službenik svoje mišljenje ostavi po strani, da postupi profesionalno prema kao prvo žrtvama takvih
djela”, ističe krim inspektorica Ivana Babić.

Ono što se sada od svih sudionika ove radionice očekuje jeste to da se samo sada usvojeno znanje na najbolji način primijeni u praksi. I upravo je to bio cilj ove radionice: probuditi njihovu svijest i podstaći ih na razmišljanje o ovoj vrsti krivičnih djela.