Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je u Subotici, tokom posjete hrvatskoj nacionalnoj zajednici, da je u Srbiju došao sa porukom jačanja dobrosusjedskih odnosa, porukom mira i pružanja ruke, te istakao da je stabilno susjedstvo garant opšte stabilnosti.

Radman je u Subotici, gdje je potpisan Ugovor o finansijskoj podršci za izgradnju “Hrvatske kuće” u tom gradu, istakao da je Hrvatskoj stalo da njena zajednica u Srbiji uživa sva prava kao i srpska manjina u Hrvatskoj, a na osnovu sporazuma iz 2004. godine.

“Hrvatska zajednica u Srbiji oplemenjuje život građana Srbije i doprinosi napretku u kulturi, privredi, u svim aspektima u kojim želimo i preuzeti evropske vrijednosti za koje smo se opredijelili kao član EU i na tom putu podržavamo buduće članstvo Srbije u EU”, rekao je Radman.

On je istakao da zemlje regiona zaslužuju evropsku perspektivu i da je na tom putu Hrvatskoj ne samo dužnost i obaveza, već i interes da ima stabilno susjedstvo, prenijeli su beogradski mediji.

Radman je naveo da je došao i sa porukom ohrabrenja za pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da Hrvatska i njene institucije stoje uz Hrvate, iza njihovih projekata i planova.

“To je važna poruka i Srbiji za nastavak dijaloga i rješavanje otvorenih pitanja kada se stvore uslovi formiranja nove vlade u Beogradu”, naglasio je Radman.

Ugovor, koji je Radman potpisao sa državnim sekretarom Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milašem, koji zastupa Centralnu državnu kancelariju za Hrvate izvan Hrvatske, odnosi se i na finansijsku podršku za kadrovsko jačanje hrvatske zajednice u Srbiji.

Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji, zajedno sa Katoličkim društvom “Ivan Antunović” i Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, danas će svečano otkriti spomenik biskupu Ivanu Antunoviću u Subotici, povodom obilježavanja 200 godina od njegovog rođenja, koje je proslavljeno 2015. godine.

Spomenik je izliven od bronze, u prirodnoj veličini, a autor je akademski vajar iz Zagreba Bernard Pešorda.