Nakon sastanka predstavnika radnika Aluminija u zgradi HDZ-a u Mostaru, Dragan Čović je pod pratnjom u automobilu izašao iz zgrade. Kako javlja naš reporter Nikola Bačić, jedna flaša bačena je na auto Dragana Čovića iz mase demonstranata. Dvojica radnika su privedena.

Tom prilikom, jedna ženska osoba povrijedila se tako što se posjekla na razbijeno staklo.

Više stotina prosvjednika okupilo se u Mostaru ispred Središnjice Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog gašenja “Aluminija” i dali podršku za 930 radnika koji su ostali bez posla.

U Upravnoj zgradi mostarskog poduzeća održan je sastanak predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i čelnih ljudi “Aluminija”. Sudionici sastanka nisu davali izjave za medije.

Detalje donosi Sabina Buzaljko u svom javljanju:

Čović se vratio u stranačku središnjicu, gdje su ga okupljeni radnici dočekali pogrdnim povicima. Očekuje se da će Čović u sjedištu stranke primiti predstavnike Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija”.

Prethodno je pred zgradu HDZ-a došao direktor “Aluminija” Dražen Pandža. On se pokušao obratiti okupljenim radnicima, ali su ga oni u tome spriječili.

Radnici su zamjerili direktoru što nije ispoštovao dogovor po kojem je sastanak s Čovićem trebao biti održan u podne u zgradi te stranke u središtu grada, a ne u zgradi Uprave “Aluminija”, smatrajući da ih je na taj način izdao.

Ispred zgrade HDZ-a BiH raspoređeni su pripadnici specijalne policije i zaštitari. Nedaleko od ulaza u zgradu vijori se zastava “Aluminija” ispod koje su radnici zapalili svijeće.


Proizvodni pogodni “Aluminija” ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže. Zbog visokih cijena električne energije nekadašnji mostarski gigant proteklih godina posluje s gubitkom.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, “Aluminijev” dug za električnu energiju s 30. lipnjem 2019. godine iznosi 293 milijuna maraka.

Očekuje se da će u poduzeću koje zapošljava oko 900 radnika ovih dana biti pokrenut stečajni postupak.


Iz HDZ-a BiH jučer su upozorili da nemogućnost organizacije električne energije “Aluminiju” predstavlja udar na život u cjelokupnoj Bosni i Hercegovini.

Kako su saopćili, smatraju da je trenutno najvažniji zadatak brinuti o radnicima te što prije doći do kratkoročnog, dugoročnog ali i trajnog rješenja. Sastanak s menadžmentom i s novim Nadzornim odborom, kažu u HDZ-u, trebao bi dati realnu sliku stanja i ponuditi opcije za rješenje trenutne situacije.

Iz ove stranke naglašavaju da svi oni koji pokušavaju problemima uposlenika “Aluminija” praviti kratkoročan politički profit stvaraju nemjerljivu štetu upravo samim radnicima kojima, kako navode, sada treba razumijevanje, potpora i prije svega pomoć oko rješavanja osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja zarad jeftinih političkih bodova.

Vjerujemo kako je samo zajedničkim djelovanjem i preuzimanjem odgovornosti moguće doći do prihvatljivog rješenja, saopšteno je iz HDZ-a.

“Aluminiju”, koji zapošljava 900 radnika, isključena je električna energija, što za ovo preduzeće znači propast. Radnici ovog mostarskog giganta trenutno su na plaćenom godišnjem odmoru i bit će im isplaćena još jedna plata, a nakon toga bit će pokrenut stečajni postupak i uručeni otkazi, rečeno je u Sindikatu radnika ovog preduzeća. Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.