Danas je na relaciji Sindikat radnika u zdravstvu i ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo došlo do problema u komunikaciji što bi moglo dovesti do obustave rada u kantonu, kazali su nam iz Sindikata. Naime radnici prema tvrdnjama iz Sindikata najavljuju obustavu rada zbog nepojavljivanja predstavnika Vlade KS na najavljenom sastanku, a resorni ministar kaže kako je novi sastanak zakazan za sutra. Evo kako je to izgledalo.

Danas je trebao biti održan sastanak Pregovaračkih timova Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata o finaliziranju kolektivnog ugovora koji je dogovoren 20. maja.

Iz sindikata su nam kazali kako se niko iz Vlade nije pojavio na sastanku, niti su ranije obaviješteni kako je otkazan.

Već ranije, tačnije nakon posljednjeg sastanka održanog 19.05.2021. godine koji je bio vrlo konkretan i direktan, javnost je informisana da će se dana 01.06.2021. godine održati sastanak Pregovaračkih timova Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i Vlade Kantona Sarajevo, a u vezi pregovaranja za Granski kolektivni ugovor. Međutim, na danas dogovorenom sastanku članovi Pregovaračkog tima Vlade Kantona Sarajevo se nisu pojavili. Ovakvo ponašanje predstavlja nedostatak minimuma poštovanja i kućnog odgoja istih prema radnicima zaposlenim u djelatnosti zdravstva, kazao je u saopštenju predsjednik „Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo“ Edo Selimić.

Vranić: “Izvinio sam se i dogovorio novi sastanak sutra

Nedugo nakon toga resorni ministar Haris Vranić nazvao je predsjednika Sindikata uz ispriku, te je zakazao sastanak sa Sindikatom sutra u 10:00.

“Na žalost nisam stigao jer sam imao iznenadnu posjetu u ministarstvu, ali sam lično nazvao Selimića da mu se izvinim i dogovorili smo se za sastanak sutra u 10:00”, kazao je za BHRT ministar Vranić.

Avdović: “Bila je ideja i da se blokira vakcinacija do potpisivanja kolektivnog ugovora”

Određeni broj radnika u zdravstvu večeras se okupio ispred zetre gdje se vrši vakcinacija protiv Covida 19 nezadovoljni zbog ovoga što se desilo, kazao je za BHRT Jasmin Avdović iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo – Javna ustanova Domovi zdravlja KS.

“Dvadeset i drugi je mjesec agonije i štrajka radnika u zdravstvu. 22 mjeseca čekamo potpisivanje Kolektivnog ugovora. Uslovljen je stvarima koje su nedokučive. Sve presude su pokazale da smo upravu. Članovi i oni koji nisu su spontano počeli dolaziti na Zetru i zbog podrške kolegama i zbog protesta onoga što se dešava. Ogorčeni su, čak su mislili ostati u Zetri da noće dok se ne potpiše ugovor, da se blokira vakcinacija”, kazao je on.

Termini sastanka i finaliziranje dogovoreno 19.5.

Na sastanku koji je u Domu sindikata održan 19. maja između pregovaračkog tima Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS, a koji predvodi predsjednik istog, dr. Edo Selimić i pregovaračkog tima Vlade KS, koji predvodi Ministar zdravstva KS, dr. Haris Vranić, napokon su razriješene sve do tada postojeće nesuglasice i usaglašeni su svi stavovi o svim pitanjima koji se tiču kolektivnog ugovora u zdravstvu za KS.

Sva pitanja koja se tiču svih grupa radnika u zdravstvu KS i koja su predmet prijedloga KU koji je “na stolu” duže od dvije godine su definisana i kao neizmijenjena su usaglašena.

ZZOKS je trebao do dnas, kada je bila zakazana konačna potvrda ovog usaglašavanja, dostaviti novu projekciju koja treba “pokriti” novi Kolektivni ugovor do 31.12.2021.kada se počinje sa radom na Kolektivnom ugovoru za 2022″, ističu iz Sindikata uposlenih u zdravstvu KS.

Nakon ovog ovlaštene osobe (predsjednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu KS i Premijer KS), trebale su da dogovre termin za potpisivanje Kolektivnog ugovora.

Radnici u zdravstvu KS do sada su tri puta protestovali ispred zgrade Vlade KS.