Radnici sarajevskog preduzeća za proizvodnju uređaja precizne mehanike “Zrak”, poručili su da nastavljaju štrajk koji su započeli juče, sve dok ne bude smijenjen direktor, kojeg optužuju da je pobjegao sa pečatom, i Nadzorni odbor preduzeća. Njihovo nezadovoljstvo, kako kažu, lošom situacijom u “Zraku”, kulminiralo je zbog neisplaćenih plata i naknada za dva mjeseca. Tvrde da je u “Zraku” prisutan veliki kriminal, te da očekuju od SIPE što skorije postupanje po njihovoj prijavi.

Pristižu računi, pristižu režije, a priliva novca u kućni budžet nema,” rekao je radnik “Zraka” Elmedin Prljača.

Ovo je rečenica koja opisuje život radnika sarajevskog “Zraka”, preduzeća sa većinskim udjelom državnog kapitala. Od juče štrajkuju zbog neisplaćene dvije plate, i kako kažu, nesređene situacije u firmi. Poručuju iz “Zraka”, gdje su i prenoćili, ne izlaze dok se situacija ne sredi. Kako kažu, situacija je svake godine sve teža, a kao razlog za to navode:

“Kako koji direktor dođe, kako koja smjena, sve gori i gori, lopovi, kriminalci dolaze, radnike uništavaju, imovinu rasprodaju i tako dalje.”

Prvi njihov zahtjev je smjena direktora i Nadzornog odbora. Osim plata, napominju, nisu isplaćene ni naknade za topli obrok i prijevoz. Ističu, ni na liječenje ne mogu, jer ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu, a radni staž im nije povezan od 2017. godine. Od SIPE očekuju da u što skorijem periodu pregledaju dokumentaciju koju su im dostavili prije pola godine i rad “Zraka” od 2016.

“Uprava je trenutno jedino Ismo Hebibović. Imamo još dva člana uprave koja se apsolutno ništa ne pitaju. Sve procese u firmi vodi on. Van fabrike je mjesec dana, odnio je pečat i na sve načine opstruira rad ove fabrike”, istakao je predsjednik Sindikata “Zraka” Emir Kominlija.

“Mi stečaj nećemo dozvoliti po bilo koju cijenu iz razloga što je naših 5.600.000 KM je Vlada uzela ratne proizvodnje Zraka i stavila u podbilans na 40. godina. Isto tako 22. miliona dolara Iračkog duga je Vlada nama uzela, a vratila nam za uzvrat 6. miliona KM za uvezivanja staža od 92 do 2010”, saopštio je potpredsjednik Sindikata “Zraka” Mirsad Ademović.

Radnici tvrde da se “dopisuju” sa Federalnom vladom već dvije godine. Da li će i na koji način stabilizirati situaciju u “Zraku”, u Vladi danas nisu odgovorili. S druge strane, u Sindikatu metalaca Federacije Bosne i Hercegovine tvrde da u Zraku ima velikog kriminala, a da iza svega stoji direktor i Nadzorni odbor.

“U zadnje dvije i po godine je dao 20 puta ostavku što mu nije prihvato NO, što su radnici vidjeli da se igraju velike igre oko imovine. Ministar je zakazao sastanak poslje sada godišnjih odmora. S vani direktor radnike šalje, bez prisustva u fabriku da uđe, šalje na kolektivni godišnji odmor. E ko će mu na kolektivni godišnji odmor ako radnici nisu primili plate. Sada trenutno u zraku nema nikakvog posla”, rekao je predsjednik Sindikata metalaca FBiH Bajro Melez.

Juče su proteste, zbog neisplaćene plate, započeli i radnici vogošćanskog “Pretisa”. Njihovi protesti okončani su danas nakon što je uplaćena plata, potvrdio nam je Enes Purić, zamjenik predsjednika Sindikata “Pretisa”.