Predsjedavajući banjalučkog gradskog Štaba za vanredne situacije gradonačelnik Igor Radojičić izjavio je danas nakon sjednice tog tijela da su donesene nove mjere o postupanju sa osobama koje su pozitivne na korona virus.

Naloženo je formiranje novih karantina, a osobe kod kojih je utvrđeno prisustvo virusa više neće moći ostajati kod kuće, nego će morati ili u bolnicu ili u karantin, već prema zdravstvenom stanju.
Pored karantina smještenog u studentskom centru, otvara se i nekoliko novih lokacija.

Karantin za osobe koje krše propisanu izolaciju nalazi se na lokalitetu Rakovačke bare.

Tri druge lokacije, nalaze se u dvorani Obilićevo, objektu Doma zdravlja u Obilićevoj ulici i Centru “Zaštiti me”.

“Ako je lice pozitivno ide u Studentski dom, a ako je negativno u gradski karantin. To je zbog osoba koja ne poštuju karantin ili daju lažne adrese. Cilj nam je da onemogućimo širenje bolesti. Ne možemo više računati na svijest i na savjest stanovništva”, rekao je Radojičić.

Gradski karantin na tri pomenute lokacije, može primiti oko 150 osoba.

Radojičić je izjavio da u protekla 24 sata dva lica nisu poštovala mjeru kućne izolacije, te da su prijavljena inspekciji i policiji.

Prema njegovim riječima, gradski prevoz u Banjaluci je ukinut i uveden besplatni radnički koridorski prevoz, za one koji moraju na posao. Finanisranje je preuzeo Grad Banjaluka.

Radojičić je kazao da će danas će biti upućen javni poziv apotekama da se uključe u akciju “Niste sami”, čiji je cilj pomoći starijim osobama, posebno kada se radi o snadbijevanju lijekovima.

Radojičić je takođe rekao kako je juče gradom prostrujala netačna informacija da će Banjaluka biti potpuno zatvorena, što je izazvalo novi potrošački val.
“Od 26. februara, kada smo počeli primjenjivati ove mjere, javnosti su na raspolaganju svi podaci i nema razloga da se bilo ko informiše na rekla-kazala i podiježe informacijama koje izazivaju paniku”, kazao je on.