Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem.

Radončić je nakon sastanka novinarima rekao da se Bosna i Hercegovina, kao jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, susreće sa izuzetno teškim problemom, da su bh. službe na granici kapaciteta, ocijenivši da migrantska kriza nije samo humanitarna, već i bezbjedosna i da joj se na taj način treba pristupiti.

“Nama najveći broj ljudi dolazi iz Pakistana, Alžira, Maroka. Ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje. Mi poštujemo humanitarno postupanje s tim ljudima. Ali mi imamo problem što su naši partneri iz Evropske unije dali 93 odsto humanitarnim organizacijama, a sedam odsto bezbjednosnim agencijama da se riješi kriza. Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledavaju sve dimenzije krize”, rekao je Radončić.

Kazao je da BiH ne može garantovati EU članicama sigurnosne slove jer su službe na granici kapaciteta i zato što smo dobili veliki broj migranata čija je identifikacija veoma teška.

Navodi kako je identifikovanje migranata veoma teško, budući da je, kako kaže, neko prespavao tri godine migrantske krize.

“Ovo je bio susret u kojem smo pokazali da nam je odnos strateški bitan jer nas dijeli duga granica i zajednički problemi. Mislim da smo resetovali odnose i da će naše agencije raditi na najbolji način”, kazao je ministar bezbjednosti BiH Radončić.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović poslije sastanka je istakao kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, sa više od hiljadu kilometara granice, treba da sarađuju na dnevnoj bazi.

“To od nas očekuju građani BiH i Hrvatske. Radujem se da smo prošli kroz sva relevantna pitanja. Njihova implementacija će uslijediti vrlo brzo. Naši saradnici će uspostaviti dodatne aktivnosti. Sarađivaćemo na posebnim sastancima po određenim segmentima policijskog posla. Svi sigurnosni izazovi su transnacionalni. Mi ukoliko želimo biti učinkovitiji moramo shvatiti da je naša saradnja nužnost”, rekao je Božinović.

Navodi kako su se posvetili pitanjima ilegalnih migracija i kako su njihove analize podudarne.

“Čuli smo neke podatke koji su u najmanju ruku za nas zanimljivi. Posvetili smo se jednom posebnom aspektu koji se javlja uz ilegalne migracije – porast organiziranog kriminala. Policija je uhapsila 1.000 krijumčara prošle godine. Riječ je o jednom od najbržerastućeg organiziranog kriminaliteta”, istakao je on.

Dodao je kako je u Hrvatskoj samo u januaru 2020. uhapšeno 95 krijumčara.

“To je jedno područje saradnje koje moramo dodatno ojačati. Ne možemo se dovesti u situaciju da krijumčari bolje sarađuju između sebe nego mi”, istakao je ministar Božinović.

Hrvatska će ove godine održati poseban sastanak ministarski na nivou članica EU, ali i ministara iz jugoistočne Evrope.

“Hrvatska neće pustiti da to pitanje padne u drugi plan. Odgovorni smo prema svim građanima. Siguran sam da ćemo polučiti rezultate koje će napraviti razliku”, rekao je Božinović.