Pitanje granice u isključivoj je nadležnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH, saopćeno je iz tog ministarstva.

Povod je današnja odluka Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske “da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu, koji imaju poljoprivredno zemljište u Republici Srbiji, od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove”.

Vrlo je neprihvatljiv i postupak Vlade Republike Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prijelaza nije obavijestila Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, već se direktno obratilo Centru u Trebinju,navodi se iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Stoga je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić dao uputu Graničnoj policiji BiH da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Republičkog štaba za vanredne prilike RS, saopćeno je.

Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo sigurnosti BiH, bit će razmotren i po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Vijeću ministara BiH.

Istovremeno, Vlada Republike Srbije o svojoj namjeri treba uputiti notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH, koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu sigurnosti BiH na postupanje – citat je iz saopćenja Ministarstva sigurnosti BiH.

Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta dražave Bosne i Hercegovine, navedeno je također.