U Banjoj Luci je održan sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudina Radončića i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača.

Radončić i Lukač su istakli da je na današnjem sastanku ponovo uspostavljena dobra sradnja između dva ministarstva nakon, kako su rekli, dugo vremena. Oni su naglasili potrebu da se sve policijske agencije u Bosni i Hercegovini ujedine u što efikasnijoj borbi protiv migrantskog talasa.

“Neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje 1.200 graničnih policajaca”, kazao je Radončić.

On je rekao kako očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

“Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćim vlastima i Evropskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca”, rekao je Radončić.

Nakon sporazuma o primirju u Idlibu, koji su juče postigli ruski i turski predsjednci, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan, još se ne zna kako će se odvijati situacija na grčko-turskoj granici. Radončić i Lukač i ovaj put su zatražili od Evropske unije da zaštiti Bosnu i Hercegovinu i da je ne prepusti “slijepom dijelu Evrope”.

Radončić je rekao kako se, kada je riječ o migrantskoj krizi, sa Lukačem u nekim pitanjima slaže, a u drugima ne. Sporan ostaje stav Republike Srpske prema kojem ona ne dozvoljava da se na njenoj teritoriji grade centri za migrante.

“Velika je stvar da smo danas usaglasili stavove oko granične policije i EUROPOL-a. Ono što me ministar Lukač upoznao, ono što ja znam, je da Narodna skupština RS, Vlada, lokalne zajednice RS, ne dozvoljavaju da se na teritoriji RS postavljaju centri za ilegalne migrante. Mi tu očekujemo solidarnost, vidjećemo koliko će taj problem eskalirati”, kazao je Radončić.