U prostorijama Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) danas je održan sastanak ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i predsjednika VSTS-a BiH Milana Tegeltije u vezi sa funkcionisanjem sigurnosnih i pravosudnih institucija za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom COVID-19 (korona) virusa u BiH.

Ministar Radončić i predsjednik Tegeltija razmijenili su informacije i razgovarali o više važnih tema vezanih za funkcionisanje i saradnju sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH za vrijeme pandemije, te zaključili da je saradnja između sigurnosnih i pravosudnih institucija u BiH na zadovoljavajućem nivou i da odgovara svim izazovima vanrednih okolnosti.

Radončić i Tegeltija su ovom prilikom pozvali vještake obducente u Federaciji BiH na hitno započinjanje rada na obdukcijama u Federaciji BiH shodno tužilačkim naredbama, smatrajući dalju opstrukciju rada na obdukcijama nedopustivom.

Takođe je Ministar sigurnosti BiH podržao inicijativu VSTS BiH za donošenje propisa na svim nivoima za omogućavanje on-line suđenja u BiH.

Na sastanku je usaglašeno i da je hitno potrebno normativno urediti pitanje rokova u sudskim postupcima na nivou BiH, Federacije BiH i Brčko distrikta BiH, u skladu sa inicijativom VSTS BiH, a sve radi izbjegavanja štetnih posljedica po prava građana

Zaključeno je i da sve sigurnosne i pravosudne institucije u BiH za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti uslijed pandemije ostvaruju svoju ulogu predviđenu Ustavom i zakonima.

Današnji sastanak predstavlja jedan u nizu sastanaka koji će sigurno u budućnosti unaprijediti saradnju između pravosudnih i sigurnosnih institucija u BiH.