Naša eventualna podrška Mariju Kordiću za gradonačelnika Mostara će ići u slučaju da on podrži, odnosno potpiše dokument o programskim načelima koji smo su mu dostavili, za što mu ne treba podrška HDZ-a, već je na njemu odgovornost, rekao je za BHRT Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Gostujući u emisiji BHT1 uživo, Slaven Raguž predsjednik Hrvatske republikanske stranke, rekao je da je kandidatu za gradonačelnika Mariju Kordiću ponudio niz ideja i dostavio dokument.

“HRS je je stranka s hrvatskim prefiksom i mi smo, jednostavno, primorani naći jedan vid kompromisa unutar hrvatskog političkog korpusa. Mi smo ga našli na način da smo ponudili dr. Kordiću cijeli niz programskih načela i ideja, donijeli smo mu taj dokument. Podrška njemu ili ne, ovisiće o tome da li će pristati na to . Bilo kakav vid suradnje ili koalicije sa HDZ-om ne dolazi u obzir . Naša eventualna podrška će ići isključivo dr Kordiću u slučaju da on podrži, odnosno potpiše dokument koji smo mi njemu prezentirali. Radi se o programskim načelima, za što mu ne treba podrška HDZ-a, već je na njemu odgovornost, kaže Raguž.

O navodnin tvrdnjama da su HDZ i SDA dogovorili sadašnji scenatij koji se dešava u Mostaru, Raguž kaže kako ne zna da li su se dogovorili,ali da jedino njima to odgovara:

Njima odgovara scenarij da se gradonačelnik ne izabere, jer oni imaju period od osam godina nenamjenskog i netransparentnog utroška novaca poreznih obveznika grada Mostara i bez ikakve odgovornosti mogu nastaviti te dvije stranke, ulogama Ljube Bešlića, gradonačelnika kojem mandat ističe i načelnikom za financije iz SDA , trošiti novac.

Dodaje kako i u trenutku izbora novog gradonačelnika ponovo te dvije stranke imaju sasvim dovoljno ruku u Gradskom vijeću a i u gradskoj administarciji, da mogu da rade šta hoće, te da je “njima u interesu da se ovaj status quo još duže nastavi”:

Nisu račinali da u novom sastavu Gradskog vijeća imaju i tri ruke HRS-a koji će istjerati na čistac sve nepravilnosti, kriminal i korupciju koje su ove dvije stranke u proteklih , ne samo osam, nego 12 godina napravile i karte će se sad malo drugačije odigravati.

O ulozi Hrvatske republikanske stranke, Raguž kaže kako će učiniti sve da se gradonačelnik danas izabere, te dodaje kako postoji jedna antihrvatska histerija:

Mi s jedne strane imamo jednu antihrvatsku histeriju iz Sarajeva- i tu je gospodin Čović u pravu – gdje su oni napravili medijski i politički presing da je svaki scenarij poželjan,samo da Hrvat ne bude gradonačelnik.

Dodao je i kako su imali takve istupe, ne samo SDA, već i iz BH bloka i ljevice, te eksponenata vjerskih institucija.

“To praktično ispada kao ucjena.Dragan Čović i HDZ ne moraju raditi nikakav marketing , jer mu sve radi, uvjetno rečeno, političko Sarajevo koje gaji tu, uvjetno rečeno pro-bosansku politiku, koja nije ništa drugo do probošnjačka politika “, kaže Raguž.

Ideju o rotiranju funkcije gradonačelnika ocijenio je kao “utopiju” i “notornu glupost”, a osvrnuo se i na pismo koje je uputio međunarodnim dužnosnicima tokom vikenda, rekavši kako je to reakcija na pismo Dragana Čovića, koji je također uputio međunarodnim predstavnicima, tražeći od njih pomoć:

“Hrvatima ne treba ničija pomoć pomoć u BiH, možda je HDZ-u potrebna ,ali Hrvatima definitivno nije, zato što Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu HDZ. Ono što je nama potrebno je poštivanje zakona i Ustava i Statuta grada Mostara. U trenutku kada je tu ideju o rotiranju netko predložio, ta ideja je osuđena na propast. Nama nije potrebna pomoć međunarodne zajednice, nego artikulacija naših interesa , propisa i zakona i provedba u djelo onoga što narod očekuje od nas”, rekao je Raguž.

Dodao je kako narod nije glasao za, kako je rekao “cirkus koji se događa u Gradskom vijeću” nego za rješavanje problema komunalija, instrastrukture, kriminala, nepotizma i korupcije u gradskoj upravi, te da Mostar konačno postane grad kojim će se Mostarci ponositi.