Prvi na prozivku fudbalskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine danas su stigli igrači iz Premijer lige BiH, a ostali se polako okupljaju zavisno od destinacija s kojih dolaze. Većina bi trebalo da stigne večeras, ali će nekoliko igrača doputovati i sutra, saopštili su danas iz Nogometnog saveza BiH (NS BiH).

Samir Zeljković (Velež) i Amar Rahmanović (Sarajevo) prvi put pozvani su u A nacionalni tim Bosne i Hercegovine i obojica se slažu da je to dobro za Premijer ligu BiH, ali i velika čast za svakog od njih.

“Poziv mi znači mnogi i nagrada je za dobre igre. Sve više igrača je iz naše lige u reprezentaciji. Dobro je to za Premijer ligu BiH, ali i nas igrače da probamo napraviti iskorak i da u budućnosti neko od nas, možda, bude i nosilac u igri reprezentacije”, izjavio je Zeljković, kazavši da je za poziv u reprezentaciju saznao na treningu Veleža, kao i da su ga saigrači podržali:

“Naravno da bih volio da dobijem neke minutu na terenu, da pokažem zašto sam tu. Na selektoru je da to odluči. Konkurencije se ne treba plašiti. Mogu puno naučiti od saigrača u reprezentaciji. To će mi pomoći sigurno puno u budućnosti”.

Rahmanović je istakao da je i njegovim klupskim saigračima bilo drago što je dobio poziv u reprezentaciju BiH, pa dodao “da bez njih ovo ne bi moglo biti moguće”.

“Jako sam zadovoljan, jako sam sretan i nadam se da ću opravdati poziv. Znači mnogo poziv za igrača iz naše lige, ali to treba potvrditi na terenu, odigrati što bolje. Trudit ću se i na treninzima i na utakmici, dat ću sve od sebe. Većinu momaka u reprezentaciji i znam i neće biti problema”, izjavio je Rahmanović.

Bosna i Hercegovina će 12. novembra na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo” u Sarajevu odigrati prijateljsku utakmicu s Iranom, u kojoj bi prema najavama selektora Dušana Bajevića, između ostalih, šansu trebali dobiti i igrači pozvani iz Premijer lige BiH. Potom, BiH će 15. novembra u Amsterdamu biti gost Holandije u petom kolu, a tri dana poslije u posljednjem na stadionu “Grbavica” u Sarajevu dočekati Italiju u elitnoj UEFA Ligi nacija “A”.

U grupi “1” UEFA Lige nacija “A” poslije četiri odigrana kola lider na tabeli je Poljska sa sedam, Italija ima šest, Holandija pet, BiH dva boda.