Odvijanje nastave u drugom semestru na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj će se vjerovatno odvijati na klasičan način, ali će se do tada pratiti epidemiloška situacija, rekao je za BHRT Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević.

“Pratićemo preporuke i na osnovu toga se opredjeljivati”, rekao je Rajčević za emisiju “BHT1 uživo”.

Formiranjem ministarstva na čijem je on čelu je najavljena reforma visokog obrazovanja čiji je, kako Rajčević ističe, primarni cilj podizanje stepena kvaliteta visokog obrazovanja.

“Još 2019. godinje je održana tematska sjednica Vlade RS posvećena stanju u visokom obrazovanju i tada je konstatovano da ima prostora za poboljšanje određenih stvari, prije svega podizanje stepena kvaliteta obrazovanja”, rekao je Rajčević, te dodao da će ove godine dati odlučan odgovor na sve negativne pojave u visokom obrazovanju.

Kada je riječ o diplomama do kojih pojedinci dolaze u kratkom roku, nepojavljivanju studenata na
fakultetima i sticanju zvanja, a da ne znaju ni gdje se fakultet nalazi, Rajčević naglašava da će biti preduzete sve mjere da bi se ovakvim pojavama stalo u kraj.

“To je alarm za državu, da se posveti pitanju lažnih diploma. Postoji percepcija u javnosti da neke visokoškolske ustanove ne zadovoljavaju standarde potrebne za obavljanje visokog obrazovanja”, rekao je Rajčević, te dodao da će postojati razni načini za kažnjavanje takvih ustanova, od novčanih, pa sve do zabrane obavljanja djelatnosti.

Ministar Rajčević naglašava da se velika pažnja takođe posvećuje i digitalizaciji nastavnog procesa, te da se u skladu sa mogućnostima trude unaprijediti procese modernizacije samog nastavnog procesa.