Premijer Albanije Edi Rama izjavio je kako smatra da je Turska ključna zemlja za sigurnost Evrope.

Rama je na konferenciji u Atini, koju je uz podršku grčkih vlasti organizovao list “The Economist”, govorio o odnosima između Grčke i Turske, budućnosti Zapadnog Balkana, borbi protiv koronavirusa, odnosima između Albanije i Grčke, te evropskoj perspektivi regiona.

Premijer Albanije rekao je kako je njegova zemlja strateški partner s Grčkom i Turskom, “ali da ne osjeća kako da je Albanija između dvije vatre”.

Govorio je i o odnosima Turske i Grčke, te ulozi tih odnosa kada je riječ o Evropi.

“Sigurno vjerujem da u grčko-turskom odnosu postoji potencijal za odnos koji će biti koristan i za Evropu. Jer, Turska je ključna zemlja za sigurnost Evrope, a Grčka je ključna zemlja za granice Evrope. Bez sumnje mogu reći da turski predsjednik nije čovjek ili političar protiv Grčke, a prošlost nam je nesumnjivo pokazala da kada postoji volja postoji i rješenje. Dijalog, dijalog, dijalog. Istinski dijalog, bez prepuštanja drugih, bez uplitanja drugih. Ništa nije lagano, ali zasigurno da je moguće da konstruktivni grčko-turski odnosi mogu biti dodatna vrijednost za cijelu Evropu i u potpunosti sam siguran u to”, rekao je Rama.

Osvrnuo se i na perspektivu Zapadnog Balkana te rekao kako nema druge alternative i da je jedina alternativa biti dio Evropske unije.

Rama je govorio je i o sporazumu o pitanju imena koji su postigli Sjeverna Makedonija i Grčka, te istakao kako je to istorijski čin i lekcija svima.

Osvrnuvši se na otvorena pitanja između Albanije i Grčke, Rama je rekao kako podržava ideju da, kada je pitanje o pomorskim zonama, o rješenju razgovaraju i uz prijateljsku pomoć treće strane ili posredovanju međunarodnih sudova.

“To može biti pravedno i objektivno”, rekao je Rama.

Iako su u aprilu 2018. zvanično pokrenuti pregovori o razgraničenju pomorskih zona između Albanije i Grčke, strane još uvijek nisu postigle konačni dogovor.

Rama se tokom posjete Atini sastao i s grčkim kolegom Kirjakosom Micotakisom.