Albanski premijer Edi Rama rekao je danas da je zadovoljan sa međunarodnom pomoći obećanoj na margini NATO samita kod Londona za obnovu njegove zemlje poslije razornog zemljotresa u kojem je poginula 51 osoba, a više od 3.000 je povrijeđeno.

Rama je rekao danas prije odlaska sa samita održanog kod Londona da je imao pozitivan susret sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom i drugim vođama iz Evrope i Kanade i da planira da održi međunarodnu donatorsku konferenciju.

Francuski predsjednik Emanuel Makron predložio je danas organizaciju međunarodne konferencije za pomoć Albaniji poslije teškog zemljotresa.

“Potrebna nam je konferencija solidarnosti sa Albanijom”, rekao je francuski predsjednik poslije samita NATO u Vatfordu kod Londona.

Ta konferencija čiji domaćin bi mogla da bude Francuska imala bi za cilj da mobiliše “javne i privatne partnere” da se “organizuje rekonstrukcija”, poslije zemljotresa rekao je Makron, prenosi Frans pres.

Evropska unija i UN koordinišu međunarodne napore uključujući i iz SAD, da pomognu Albaniji poslije te katastrofe.

U zemljotresu magnitude 6,4 koji je pogodio Albaniju 26. novembra više od 11.000 zgrada je oštećeno, a oko 12.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom i sada su smješteni u hotelima, javnim zgradama, u šatorima, kod rođaka i u susjednom Kosovu.

Najteže pogođene oblasti su bile Drač, popularno ljetovalište za Albance, i obližnje mjesto Tuman.