Donosimo još jednu priču o ljepotama Bosne i Hercegovine. Posjetili smo Ramsko jezero, jedno od najljepših vještačkih jezera u Evropi.

Ramsko jezero više od pet decenija u ljetnjim mjesecima nudi pravo osvježenje, ali i bijeg od svakodnevnice i buke u gradovima. Oduševljava ljepotom, a na njemu sasvim sigurno postoje i mjesta koja vjerovatno nikada niste posjetili. Kažu i da je jedna od najljepših akomulacija u Evropi.

Osim Ramskog jezera, turističku ponudu opštine Prozor/Rama čine sakralni objekti, muzeji i čuveni gastro-specijaliteti. Sve navedeno magnet je za turiste koji se na obalama jezera mogu susreti i u vremenu pandemije.

Turisti iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine, uprkos zabranama koje su na snazi u gotovo svim zemljama svijeta, ipak nisu jedini gosti na Ramskom jezeru.

Mirne vode Ramskog jezera kao stvorene su za veslače. Prvi je to “otkrio” selektor veslačke reprezentacije Hrvatske Srećko Šuk i jezero toplo preporučio kolegama iz Australije. Od nedavno se i ovaj gradić može pohvaliti svojim veslačkim klubom.

Nacionalni spomenik Franjevački samostan “Rama-Šćit“ iz 1514. godine, u sklopu kojeg je i “Kuća mira“ za savjetovanje, druga je po važnosti turistička atrakcija ovog kraja.

Bogatu gastronomsku ponudu Prozora/Rame čine tradicionalna jela koja su, prema riječima naših domaćina, posebno zanimljiva gostima iz inostranstva.

Sve do 1968. godine, kada je nastalo Ramsko jezero, stanovništvo Prozora/Rame uglavnom je živjelo od poljoprivrede i stočarstva, vjerovatno i ne sluteći da će pet decenija kasnije najvažnija grana privrede biti upravo turizam.

Ramsko jezero, nekada simbol patnje i iseljavanja, danas je nova nada za budućnost i ostanak mladih u zavičaju.