Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je nešto brži rast u odnosu na prethodni kvartal u kojem je BDP porastao 2,4 posto, podaci su koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

To je prva procjena prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao za 2,9 posto na godišnjoj razini.

To je već 21. tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom razdoblju, kada je porastao za 2,4 posto, navodi DZS.

“Nastavak rasta BDP-a u skladu je s našim očekivanjima. Gospodarstvo raste na krilima osobne potrošnje koja se oporavlja zbog rasta plaća i bolje situacije na tržištu rada. Treba naglasiti i rast izvoza do kojeg dolazi unatoč usporavanju globalne potražnje. Dobra turistička sezona također je imala pozitivne učinke. Posebno veseli rast investicija, a on je posljedica dobre dinamike ugovaranja i korištenja EU fondova. Zato na godišnjoj razini očekujemo realan gospodarski rast od oko 3 posto u odnosu na 2018. godinu’’, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u proteklom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga te potrošnje kućanstava, priopćio je DZS.

Potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju porasla za 3,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Izvoz roba i usluga porastao je u proteklom kvartalu 4,7 posto na godišnjoj razini, pri čemu je izvoz roba skočio za 7,1 posto, dok je izvoz usluga porastao za 3,1 posto.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 0,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini porastao za 2,8 posto.

Nedavno je Eurostat objavio kako je gospodarstvo EU u trećem tromjesečju poraslo za 1,3 posto na godišnjoj razini, što ukazuje na veći rast u odnosu na prosjek Europske unije.