Broj zaraženih na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde se povećava, potvrdila je direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr Medina Bičo.

Prema njenim riječima, epidemiološka situacija na području tog kantona je zabrinjavajuća.

“Broj novozaraženih u prvoj sedmici marta skoro je udvostručen u odnosu na zadnju sedmicu februara. U danima vikenda regstrovana su i dva smrtna slučaja, a riječ je o osobama koje su zbog teže kliničke slike usljed zaraze virusom korona bile na liječenju u Sarajevu. Trenutno su na području BPK Goražde aktivna 42 slučaja koronavirusa, u izolaciji se nalazi 127 osoba, dok se na klinici Podhrastovi u Sarajevu na liječenju nalazi sedam pacijenata”, precizirala je Bičo.

Napominje da je do sada zbog posljedica koronavirusa život izgubilo 46 osoba, dok se od početka pandemije oporavilo 1.055 osoba.

“Zaista je krajnje vrijeme da se i građani uozbilje i da se pridržavaju preventivnih mjera, te poštuju odluke kriznih štabova koje su na snazi, dakle korištenje maski, držanje fizičke distance i ograničen broj osoba kako u zatvorenom tako i otvorenom prostoru, jer situacija se pogoršava i samo tako možemo zaštititi zdravlje i živote”, upozorila je direktorica Zavoda za ajavno zdravstvo BPK Goražde.