Odluka Centralne izborne komisije o pomjeranju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini na 15. novembar ove godine i danas se pravno i politički različito tumači.

Izbori su, jednoglasnom odlukom CIK-a, odgođeni za ovaj datum, jer nisu obezbijeđena finansijska sredstva za njihovo održavanje. Prema predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije, budžet bi trebalo da bude usvojen do kraja maja.

Dan nakon iznesenih procjena prema kojima Izbornim zakonom BiH nije jasno predviđeno odgađanje cjelokupnih izbora kako je juče odlučio CIK, iz Komisije stižu dodatna pojašnjenja kako je došlo do toga da se izbori održe 15. novembra.

Predsjednica CIK-a BiH Vanja Bjelica podsjeća da Centralna izborna komisija nije mogla odrediti da se odgođeni izbori održavaju 25. oktobra jer do tada nije moguće pravovremeno realizovati javne nabavke i to najvažniju koja se odnosi na štampanje i pakovanje glasačkih listića.

“Upravo ta činjenica da tu javnu nabavku zbog neobezbjeđenja sredstava nismo bili u mogućnosti pravovremeno provesti je i dovela do toga da moramo donijeti odluku o odgađanju izbora”, izjavila je Bjelica.

Nakon što finansijska sredstva nisu obezbijeđena, ističu iz CIK-a, moralo se posegnuti za drugom odredbom Izbornog zakona koja omogućava da se izbori odgode do 30 dana.

“Kada smo tražili datume , dakle prva nedjelja poslije 4. oktobra, odnosno 30 dana nakon 4. oktobra, vidjeli smo da je nemoguće poklopiti sve zakonske procese sa realnim stanjem a realno stanje je da je nedjelja, 1.novembar katolički vjerski praznik, takođe da je 8. novembar pravoslavni vjerski praznik Mitrovdan i jedini realan datum je bio 15 novembra”, pojašnjava član CIK-a Suad Arnautović.

Ovaj datum u CIK-u vide kao jedino realno i zakonsko uporište za održavanje izbora. A odluku CIK-a da pomjeri datum održavanja izbora u Udruženju građana “Zašto ne” vide kao jedinu moguću opciju koja je CIK-u postojećoj situaciji preostala.

“Odgađanje izbora je samo posljedica nepoštovanja zakona. Za 15 dana je Vijeće ministara moralo u skladu sa zakonom obezbijediti finansijska sredstva Ne postoji dakle nikakav mogući alibi zašto nije Vijeće ministara ispoštovalo zakonski rok od 15 dana, to je ključna stvar, sve ostalo su posljedice”, smatra Denis Čarkadžić iz Udruženja građana “Zašto ne”.

Centralna izborna komisija BiH već je objavila nekoliko tendera među kojima je i onaj za usluge štampanja i pakovanja glasačkih listića za ovogodišnje lokalne izbore. Broj birača upisanih u Centralni birački spisak je neto veći od 3.700.000.